Отвориха храм в село Йерусаливмово без освещаване

  • 15 август 2015, 16:52
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4d4d137b 6def 3566

Нов параклис отвори врати край любимешкото село Йерусалимово на Успение Богородично. Християнската обител е единствената у нас, която се нарича „Вход Господен в Йерусалим". Параклисът е дарение от семейството на историка от Тракийския университет проф. д-р Цонка Каснакова.


Храмът е в наследствен имот от дядо й. Изключително красив е, изографисан е от иконодякон Тодор Тодоров от Свиленград. Намира се до издигнатият през 2000-та година метален кръст на входа на село Йерусалимово, който е също в наследствените ниви на рода на рода на дядо Кольо Манов, от чиято фамилия е и проф. Каснакова. На отварянето присъства и кметът на Любимец Анастас Анастасов със съпругата си и зам.-областият управител на Хасково Станислав Дечев.


Параклисът е направен за здравето не само на йерусалимци, а за всички хора, каза проф. Каснакова. Тя пожела на всички, събрали се на хълма преди селото, да намерят спокойствие и любов в храма, да влизат с вяра в него макар че той все още не е осветен и признат според канона от църквата.


"Няма свещеник днес и параклиса няма да бъде осветен. „Няма свещеник днес тук, защото нашата православна църква има канони, които трудно се изпълняват.", посочи пред множеството историчката. Тя обясни, че земята и храма трябва да бъдат дарени на църквата, както е по канон и едва тогава осветени, и тя е започнала тази процедура, която е изключително бавна.


„Но ние с вас, палейки по свещичка тук, всъщност направихме част от това освещаване", каза пред близки, приятели и земляци проф. Каснакова и добави „Много се радвам за това, че параклисът ни събра отново и демонстрира, че Йерусалимово означава мир,любов и разбирателство. Моето пожелание към всички вас е винаги с любов и радост да идваме при този храм и да се молим за здравето и щастието на всички хора по света."

Зогорафът на църквата Тодор Тодоров, която е изрисувал много храмове, както у нас, така и в Гърция, обясни, че олтарът на храма край Йерусалим е сред най-красивите, което е изографисвал.

След като запалиха свещичка в параклиса десетките събрали се на символичното му отключване се отправиха към селото. Там в двора на местната църква „Св. Димитър" бяха раздадени 13 курбана, дарение от миряните за здраве и сготвени от майсторът Георги Гочев.

Емоциите от 15-ти август в Йерусалимово пък ще отнесат в разказите си към родната Шотландия Джон и Уенди Браунли, които имат къща в селото и от 10 години насам прекарват летата си по думите им в „най-живописното кътче с най-гостоприемните хора в Европа".


Гласувайъе в конкурса "Кмет на годината" Тук.