Отвориха нов музей в Шумен

  • 31 март 2017, 17:45
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium img 5201

IMG_5201

Нов музей отвори официално врати днес в Шумен – първите посетители влязоха в Къща „Авшарян“. Първата експозиция, която е подредена е „Градски бит“ и показва как са живели шуменци в края на 19 век до 30- те години на 20 век.

Предметите от експозицията са разположени в пет помещения на двата етажа на къщата на Ованес Авшарян, който е бил производител и търговец на килими. На първия етаж са гостна и трапезария; на втория етаж – спалня и работна стая (кабинет). Отделно от тях е обзаведено и терасното пространство (кьошк) на втория етаж.

IMG_5206

Къща „Авшарян“ е една от малкото запазени триетажни сгради от 19 век в Шумен. Тя се намира на ул. „Стара планина” № 2 и бе предоставена за стопанисване на Регионален исторически музей – Шумен с решение на Общински съвет от месец април 2016 г. Преди това в нея се помещаваше администрацията на Природен парк „Шуменско плато“.

„Радвам се да видя толкова хора тук. Тази къща е с дух и ние дадохме всичко от себе си, за да съживим този дух“, каза при откриването кураторът на експозицията „Градски бит“ Марияна Стефанова. Тя уточни, че както мебелите, така и дребните предмети и детайлите са минали през ръцете на реставраторите, които наистина са се постарали да покажат на посетителите бита на Шумен.

IMG_5232

„Шумен заслужава тази експозиция, защото това е един от истинските градове в България през 19 век. Къща „Авшарян“ е един от най-добрите обекти, които показваме, а ние имаме много добри такива“, каза директорът на Регионалния исторически музей Даниел Руменов.

Успех и повече посетители пожела на уредниците в къща „Авшарян“ кметът Любомир Христов.

В първите месеци временната експозиция може да бъде посетена п о заявка, а входната такса ще бъде от 1 лев за ученици и 2 лева за възрастни, съобщиха от РИМ.