Отвориха отново за посетители Крушунските водопади

  • 08 април 2016, 15:15
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a597a73e6e0

Крушунските водопади отново са достъпни за посетители, след като в края на миналата година двама туристи загинаха под срутище край природната забележителност. Тогава българка и британец бяха затрупани под тонове пръст и скали. Това наложи обезопасяване на екопътеката и нейната промяна.


Инцидентът от 6 ноември 2015 предизвика хидроложко и геоложко обследване на района. След тях от единия маршрут досега са направени две трасета, които отвеждат до водопадите край живописното летнишко село Крушуна. "Маршрутите са изключително лесно достъпни, лежерни и безопасни", обясни промените кметът на общината д-р Красимир Джонев, цитиран от "24 часа".


Патрули ще обикалят трасето три пъти дневно, с което ще се гарантира максимална чистота на пътеката. Освен това периодично ще се прави оглед на скалите. "Ако бъде забелязана пукнатина, незабавно ще се сигнализира, за да се вземат спешни мерки", съобщи кметът.


Нов мост и площадка за наблюдение посрещат туристите край природната забележителност. Съоръженията, отвеждащи до проблемния участък на срутището, са премахнати.


Новата панорамна гледка към двата водопада е изключително красива. Според повечето хора нововъведенията са направили пътеката много по-приятна и очароваща. Феноменалната хубост на водопадите вече може да бъде видяна от по-добър ъгъл, разказват местните.