Овцевъди от цялата страна си дават среща край Арбанаси

  • 04 май 2015, 13:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 2e0a7a6e 960a 9b5b

Близо 150 000 души се очакват на четвъртото издание на събора на овцевъдите в България, който ще се проведе край Арбанаси. За грандиозното събитие е осигурен и паркинг за 4 000 автомобила.


Чеверметата и тържествата започват от 8 май и продължават до 10-ти. Традиционно мястото е добре познато, край Петропавловския манастир до село Арбанаси.


Събитието се организира от Сдружение "Национален събор на овцевъдите в България" и Национална асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерстерството на земеделието и храните (МЗХ) и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.


Съборът е единствен по рода и мащабите си не само в България, но и на Балканския полуостров и без аналог в Европа. Той е микс от традиция и съвремие, история и настояще, наследство и перспективи в овцевъдството, което е общия поминък на всички европейски държави. Събитието е в основата на битовата култура, фолклора и занаятите, които продължават да съществуват и развиват в цяла Европа и днес.

Откриването в 10,30 часа с изпълнението на хор „Космическите гласове на България", които ще смаят публиката с емблематичната песен „Заблеяло ми агънце". Официални гости на Събора ще са министърът на земеделието Десислава Танева, министърът на земеделието на Кипър, посланиците на Полша, Португалия, Израел, Дания, Либия и Казахстан и търговското аташе на Австрийското посолство в София.

Изложението ще е на площ от 100 дка, на които ще има 2 сцени, 4600 кв.м. изложбени пощи и временни съоръжения, шатра от 1300 кв.м. за представянето на различни видове овце и кози, коневръз, терен за състезанията по теглене на товари от коне тежковози, електропастири, изложбена площ за техника и съоръжения за животновъдството.


В събора ще се включат над 241 изложители с 830 животни (овце, кози, кучета, коне и магарета), над 50 занаятчии, 10 фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, 15 производители на местни и млечни овчи и кози продукти и хиляди фермери от страната.


За събитието пристигат представители на браншови организации от Азербайджан, Белгия, Турция, Грузия, Естония, Италия, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Хърватска, Чехия и Румъния, които на 9 май ще представят състоянието и перспективите на бранша в своите страни на кръгла маса в Интерхот Велико Търново.

На събора ще има фермерски състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета, по товарене на бали в пикапи, аукцион за племенни животни и др.


Ще се проведат още и национални изложения на Каракачанско куче, Българско овчарско куче, на кози и на Плевенска черноглава овца.

Край Петропавловския манастир ще зона за директни продажби на продукти от овче и козе мляко и месо, конкурси за най-добро сирене и кашкавал, чеверметата по родопски, кулинарни шоута с Ути Бъчваров, публично месене на хляб, нестинари, народни борби и веселия.


Във фолклорната програма ще се включат представителни групи на Федерацията на каракачаните в България и на Армъните в България, както и оркестър „Канарите".


Посетителите ще могат да видят предоставената от Киноцентър Бояна юрта, подарена на Тодор Живков от монголския президент и автентична каракачанска колиба от клони. На 8 и 9 май ще бъдат представени демонстрации на бойни учения на старите българи в спектакъла „Багатур" и шоу с кучета от Украйна.


В мобилни експозиции Национален исторически музей, Етнографски музей към БАН, Земеделски музей, Музей на магарето-Гурково, Музей на занаятите-Троян, Регионален исторически музей-Шумен, етнографски сбирки от родопските села Момчиловци и Соколовци и на Федерацията на каракачаните Сливен ще представят развитието на овцевъдството у нас през вековете.


На две сцени ще се проведе Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце", който по традиция е част от програмата на Събора. Конкурсът е под патронажа на кмета на Община Лясковец Ивелина Гецова и в него ще се включат 2100 изпълнители. Най-малкият участник е 4-годишно момченце, което ще изпълни песента „Заблеяло ми агънце".


На събора ще има конкурс за най-добър обреден гергьовденски хляб, изложба на икони и на творби от Националния конкурс за детска рисунка на тема "Гергьовден и овчарството", в който са се включили над 150 малки художници.


За децата в трите дни на Събора ще има работилници по рисуване,керамика, пирографиране и др. Със съдействието на Сдружение „Усмивка" ще се организира разпродажба на кукерски маски, изделия от вълна и картички, изработени от деца със специални образователни потребности, като средствата ще отидат за изграждането на специализирана детска площадка.