Овладяха Ку-треската в село Церово

  • 28 март 2017, 17:00
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium  d0 a6 d0 b5 d1 80 d0 be d0 b2 d0 be  d1 82 d0 b0 d0 b1 d0 b5 d0 bb d0 b0 1

Церово-табела (1)

Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция-Благоевград контролират ситуацията с 31 болни в благоевградското село Церово. От началото на март до момента бе констатирана повишена заболяемост от пневмония при местни във възрастовата група 4 – 45 години. Оплакванията им бяха от висока температура, отпадналост и главоболие, без кашлица. В момента в болница са само трима души.

При част от заболелите в Националната референтна лаборатория е доказан причинителят на Ку-треската. Специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните потвърждават, че болестта е причинена от заразени с Ку-треска животни в селото - кози.

Ку-треската е заболяване, което се пренася чрез кърлежи. Засяга животни и хора. В природата източник на заразата са различни диви бозайници и птици, а сред домашните животни – предимно овце и кози. Животните по-често прекарват заболяването леко, но отделят причинителя с млякото, фекалиите и околоплодните течности.  Заразяването на човека може да стане при консумация на сурово мляко, вдишване на прах, обработка на вълна и кожи от болни животни или при обслужване на болни животни (клане, обработка на животински суровини, когато причинителят проникне през наранена кожа или конюнктива). По-рядко причина за заболяването е ухапване от заразени кърлежи.

Инкубационният период варира от 3 до 30 дни. По-често случаите са единични, но при повишена заразеност сред животните може да има и ограничени епидемии. Прогнозата е добра, тъй като причинителят е чувствителен към антибиотици.

Хората, които отглеждат животни, трябва да ползват защитно облекло, маски и ръкавици, както и да правят текуща дезинфекция на оборите, кошарите и други обслужващи помещения, а при аборт или мъртво раждане  - заключителна дезинфекция с последващо изгаряне на плаценти, околоплодни ципи и останки.

Всички, които не са изложени професионално на риск от заразяване, трябва да избягват консумацията на непастьоризирано мляко и млечни продукти, приготвени от такова мляко, както и контакт с необработена вълна, кожи и други продукти от животински произход.