Паметници на българския Хенри Форд и Мистър Сенко вдигат във Враца

  • 12 февруари 2019, 16:01
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium mister senko vratsa

Инициативи за изграждане на монументи на две от личностите, донесли международна популярност на България, подемат във Враца. Предложение да се вдигне паметник на "Българския Хенри Форд", както е известен майсторът на коли и файтони Мито Орозов, направи снощи, по време на премиерата на документална лента за известния индустриалец, общественикът Христо Илиев.   

„До края на годината в центъра на Враца ще бъде изграден бюст-паметник на Мито Орозов“, съобщи авторът на филма и допълни, че в момента работи по възможността да върне в града единственият файтон, изработен от фабриканта, намиращ в читалището на село Байлово.

Междувременно кметът Калин Каменов обяви друга патриотична акция - кампания за набиране на средства за паметник на илюзиониста Мистър Сенко, роден във Враца. 

"Днес се навършват 114 години от рождението на един от най-популярните врачани – Мистер Сенко. Той е сред най-известните илюзионисти не само у нас, но и по целия свят. Рожденото му име е Евстати Христов Карайончев. Въпреки тежкото си детство, успява да постигне удивителна творческа кариера. Илюзията, с която придобива световна слава и впечатлява Холивуд, е „Сваляне на главата“. Благодарение на този номер, Мистер Сенко става носител на специалната награда на Американската асоциация на илюзионистите (1961 г., щата Индиана). Други известни негови илюзии са “Електрическият стол” и “Разрязване на жена с циркулярен трион”", припомня в личния си блог градоначалникът и предлага ведно с инициативата за изграждане на паметници на скулптора Андрей Николов и режисьора Людмил Кирков, да започне акция за увековечаване делата и на Мистър Сенко.  

"Всеки желаещ да се включи в инициативния комитет е добре дошъл, а след като го регистрираме ще обявим и банкова сметка, където желаещите ще могат да допринесат за изграждане на паметника във Враца",  добави още кметът на Враца. 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!