Паметник на княз Павел Романов правят в Павел баня

  • 27 юни 2017, 08:19
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium paul alexandrovich  grand duke of russia

Да бъде изграден паметник на великия княз павел Александрович Романов предлага на Общинския съвет кметът на община Павел баня Станимир Радевски. Местните старейшини ще обсъдят предложението на предстоящата сесия на 29 юни.

Според Радевски, паметникът на велкия княз Павел Александрович Романов,  трябва да бъде изграден в централния парк  на курортния град.  Проектът е инициатива на Общината и граждани. Според кмета, изграждането на паметника е акт на почит пред делото му и преклонение пред паметта на основателите на селището.

Като основен исторически източник за връзката на княза с Павел баня е ръкописът на първия свещеник в новото село Павел-протоиерей Савва  Иванов. В него той пише: „направихме на новото село Павел, което е кръстено на Свети апостол Павел и на най-малкия син на нашия освободител- Н.Вел. Всерусийският император Александър II-Велик княз Павел”.  Оригиналът на документа се пази в историческия музей „Искра” в Казанлък.

Паметникът ще бъде изграден върху кръглия фонтан в парка. Фигурата на княза ще бъде в цял ръст с височина 3 метра, върху пиедестал. Тя ще бъде излята от бронз или изваяна от мрамор.