Панаир на занаятчиите събира хора от България и чужбина

  • 06 септември 2020, 08:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium x620 zanaiati.jpg.pagespeed.ic .i7tnf1g2ki

Утре и във вторник (7 и 8 септември) в Хасково, на площад „Общински“ ще се проведе Панаир на занаятчиите. На него местни занаятчии от Хасково и областта ще имат възможността да представят уникални изделия и творби – собствено производство. Събитието се организира чрез проект „Увеличаване на трансграничния туристически потенциал между Хасково и Одрин“, в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Турция 2014-2020. Партньори в това начинание са „Сдружение за регионално социално и икономическо развитие“ (гр. Хасково, България) и „Тракийска клубна асоциация на природните спортове (гр. Одрин, Турция)“.

Панаира на занаятчиите предвижда участието на традиционни за трансграничния регион занаяти, като Дърворезба и художествена обработка на дърво, Ръчно изработване на керамика, Изработка на накити и бижута, Тъкачество и обработване на вълна, Изработка на кукли и сувенири и др.

Посетителите ще могат да се потопят в живата история на занаятчииското изкуство и да се докоснат до уникалността на ръчно изработени изделия от истински майстори-занаятчии. Всеки от тях с радост ще обясни на най-любознателните историята и базовите подходи в изкуство, което представят.

На събитието се очакват гости от целия трансграничен регион – любители на иновативните форми на културен туризъм, колекционери, историци и много други.

В проекта е предвидено видеозаснемане, създаване на кратък филм, който всеки желаещ, ще може да гледа на електронната страница на водещия партнор „Сдружение за регионално социално и икономическо развитие“:  https://www.arsed.eu

Целта на инициативата и на проекта е да подпомогне развитието на туристически продукти от занаятчийския и античния бизнес в трансграничния регион между Хасково и Одрин като средство за повишаване на туристическия потенциал, устойчиво развитие и популяризиране на културното разнообразие и историческото наследство на региона.