Панелките в Ивайловград - санирани и с фотоволтаици

  • 31 май 2016, 05:04
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4e53474e 1b3a 4d69

Община Ивайловград скоро ще подпише Акт 15 за приемане на първите завършени жилищни блокове, които са санирани и с изградени фотоволтаични минипракове по покривите, съобщи кметът Диана Овчарова.


„Радостна съм, защото мога да заявя, че други подобни блокове в България досега няма”, допълва градоначалничката, която управлява Ивайловград втори пореден мандат.


„Обсъдихме го заедно с живеещите в блоковете и ето, че днес те вече са факт. Винаги когато се вслушваш в хората се раждат добри идеи. Аз благодаря на Ивайловград, че ми повярва и не се поддаде на лъжите и манипулациите по Националната програма за саниране, които не бяха малко. Едно е сигурно - ежемесечните сметки на домакинствата ще намаляват значително, животът на апартаментите се удължава, стойността им се увеличава, а като цяло се променя и обликът на града ни”, категорична е Овчарова.


Завършени са вече първите два безплатно санирани блока по Националната програма за енергийно обновяване на българските домове. Продължават строително-ремонтни работи и по останалите блокове. Подменени са дограмите по фасадите и общите части, поставена е топлоизолация по фасадите, направен е основен ремонт на покрива с двойна хидроизолация, първи пласт без посипка, втори с посипка, включително е направена ламаринена обшивка по всички бордове. Изпълнена е шпакловка и боядисване на стълбищни клетки, реновиране на парапетите, нови домофони и нови пощенски кутии. Извършен е цялостен ремонт на съществуващата електрическа инсталация на общите части и подмяна на ел. табла и лед осветление по стълбищни площадки; топлоизолация на тавана и сутерена, подмяна на покривните воронки, изпълнение на покривна замазка за наклон. Подменени са също така вертикалните водопроводни и канализационни щрангове, с всички водомери в апартаментите, включително и главния водомер. 
В рамките на проекта за енергийна ефективност беше предвидена и монтирана соларна инсталация, каквато няма никъде другаде изпълнена до сега по Националната програма.


По 6 соларни панела са монтирани на всеки вход, което е изключително благоприятно с оглед на географското положение на града - те ще осигуряват захранването на стълбищното осветление и домофонните уредби, т.е. собствениците на апартаменти вече няма да плащат такива разходи, което е изключително благоприятно. Имало идея соларните паркове на покрива да служат за отопление, но процедурата по изпълнението им и подвързването се оказала много сложна с оглед въвеждането на топлинно счетоводство, за което нямало време, за да се случи в срок. Приключиха работите и по възстановяването на тротоарните около блоковите пространства и облагородяване на зелените площи.


„Още повече се радваме, че при референтни стойности по Националната програма от 240 лв. на км. м., блоковете в Ивайловград бяха ремонтирани за средна цена за 165 лв. на кв.м. В града има регистрирани 82 сдружения на собствениците, а 20 са договорите, които вече са сключени между Общината и собствениците на панелни жилищни сгради, от тях 5 са получили финансиране от Българска Банка за развитие на стойност близо 5 милиона лева – това са пари, които реално влизат в Ивайловград и то в частни имоти за една година. Още 6 блока са с подадени заявления за финансиране по Националната програма”, допълва Овчарова.


Освен по Националната програма Ивайловград е с най-много подадени заявления за саниране на сгради по Оперативна програма „Региони в растеж”. Родопската община се явява директен бенифициент, включен в схемата за финансиране по процедурата за кандидатстване по приоритетна ос 2 на оперативната програма „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони”. Така освен по Националната програма Ивайловград вече заяви проекти по ОПРР.
По първия срок до 15.03.2016 г. проекти за 50 на сто от предвидения бюджет, който е в размер на 4 846 877 лева, без ДДС са инвестирани в сградите на Общински исторически музей, Дневен център за деца с увреждания, Общежитие училище, Административна сграда на общината, Административна сграда на Районно управление Полиция, Административна сграда на Пожарна служба, Административна сграда на Гранична полиция и Административната сграда на Районния съд.


„На 31.05.2016 г. изтича крайния срок по който усилено работихме, за да заявим всичките останали сгради: жилищен блок улица „Първомайска” 11, жилищен блок улица „Шести септември” 3, жилищен блок улица „Армира” 6, жилищен блок улица „Волгоград” 8, жилищен блок улица „Христо Ботев” 10, жилищен блок улица „Гео Милев” 18, жилищен блок улица „Христо Ботев” 6 и жилищен блок улица „Христо Ботев” 7, както и две жилищни сгради на улица „Съединение” 19 и улица „Граничар” 3. Ивайловград се променя и промяната е видима”, категорична е Диана Овчарова.