Панов: Велико Търново увеличава населението си, строим две нови забавачки

  • 05 февруари 2019, 18:16
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium dp2  1

За втора поредна година Велико Търново увеличава населението си. Старата столица расте с около 2700 човека, сочат статистическите справки за жители по настоящ адрес. С аргументи кметът Даниел Панов обори твърденията на общински съветници от БСП, които на нарочна пресконференция обявиха, че в града имало демографска криза.

„Категорично невярно е това твърдение. За поредна година учениците стават повече, местата в детските градини не стигат. Ако Велико Търново се обезлюдяваше, защо тогава ще строим нова детска градина? Защо жилищното строителство е възродено, а идват все повече и повече инвеститори. По настоящ адрес справките дават, че към края на 2017 година Велико Търново има 72 061 жители, а към януари 2019 година – 74 750“, аргументира се с факти Даниел Панов.

Градоначалникът още веднъж посочи, че Бюджет 2019 е с реална стойност от 91,6 милиона лева и дори без преходния остатък, финансовият план е с 16% повече от този за миналата година. Финансисти от Старата столица шеговито коментираха, че социалистите явно не познават в практиката термина „преходен остатък“.

Панов припомни част от основните обекти в инвестиционната програма с осигурено финансиране: нова детска градина в кв. „Зона В“ за 120 деца и разширяване на детска градина „Здравец“; изграждане на улици в кварталите „Бузлуджа“, „Зона В“ и „Картала“, чакащи повече от десетилетие, облагородяване на междублокови пространства в кварталите.

„Очакваме европейско финансиране за целия булевард „България“, за интегриран градски транспорт и електробуси, за нова реставрация на Царевец и Трапезица, за първата фаза на новия градски център“, поясни градоначалникът.

Кметът каза още, че образованието и младежките дейности са приоритет на Община Велико Търново в бюджета за тази година. С над 350 000 лева (15% повече спрямо 2018 г.) ще бъдат финансирани извънкласните форми на обучение, различни проекти на младежки организации и др. „Само за дейностите в Младежкия дом, извън разходите за заплати, осигуровки и издръжки, от 2012 година насам общината е отпуснала 1,5 милиона лева“, припомни кметът.

Грижата за децата с увреждания също е приоритет на Община Велико Търново от години, каза още Даниел Панов. От 2013 г. работят програми за ограничаване на усложнения от затлъстяване, както на наднорменото тегло, гръбначните изкривявания и неправилните стойки за децата. Общо 30 000 лева е бюджетът им за тази година. В различни социални услуги пък са обхванати още 150 малчугани.

„Предстои изграждане на комплекс от социални услуги за деца, който ще бъде финансиран по ОП „Региони в растеж“ - там деца с тежки множествени увреждания и техните семейства ще получат необходимата подкрепа. В комплексен център за деца с увреждания и хронични заболявания ще бъде трансформиран и детският дом за медико-социални грижи в Дебелец. 

„Нека, когато има предложения, опозицията подхожда сериозно към тях и да мисли в перспектива, а не на парче, само защото идват избори. Както звучи несериозно да предлагат отпускане на средства за карти за пътуване на пенсионери, но те да стигнат за едва 294 човека от 21 000 пенсионери. И към момента карти се осигуряват на клубовете на пенсионера и инвалида“, завърши Панов.