Папа Франциск: Бог да даде мир и благоденствие на България!

  • 03 май 2019, 14:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%bf%d0%b0%d0%bf%d0%b0 %d0%a4%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%81%d0%ba

Негово Светейшество папа Франциск отправи приветствие към българския народ във видеообръщение два дни преди посещението си у нас. Той обръща внимание на  великото дело на светите братя Кирил и Методий. Папата поставя акцент и върху предстоящата му среща с Негово Светейшество българския патриарх Неофит.

В приветствието си към българите папа Франциск изтъква, че неговото апостолическо пътуване в България, което ще се проведе в периода 5-7 май, ще мине под мотото – „Мир на земята“. Това е заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа - Анджело Ронкали. Той прекарва почти десет години в София като апостолически легат и установява връзки на уважение и обич с българския народ, които продължават и до днес, заявява във видео обръщението си папа Франциск.

Ето какво казва в обръщението си Светият отец:


Скъпи братя и сестри от България,

С Божията помощ след няколко дни ще бъда между вас. Да дойда в България, за мен и за моите сътрудници ще бъде едно поклонничество под знака на вярата, на единството и на мира. Защото вашата земя е родина на свидетели на вярата, още от времето, когато светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието. Техният труд бе много ползотворен, който донесе много плодове и в трудните моменти на миналия век. Много пъти това бе повтаряно от Свети Йоан Павел II, който работи толкова много, за да може Европа да преоткрие освободителната сила на Христа и за да може да диша отново и с двата си бели дроба. По неговите стъпки ще имам честта да се срещна с Негово Светейшество Патриарха и Светия Синод на Българската православна църква. Заедно ще покажем желанието да следваме Господа Исуса по пътя на братското общение между всички християни.

Скъпи мои,

Цялото мое поклонничество ще мине под знака на спомена за Светия Отец Йоан XXIII, който за почти десетте години, прекарани в София като апостолически легат, установи с вашия народ връзки на уважение и на обич, които продължават и до днес. Той бе човек на вярата, на общението, на мира. Затова избрах като мото на посещението заглавието на неговата историческа енциклика "Pacem in terris" - Мир на земята. Бих искал да ви помоля да ме придружавате с вашата молитва. Благодаря! Бог да даде мир и благоденствие на България!“


Заради посещението на папата в София и Раковски, на 6 май (понеделник) за кратки интервали от време преди обяд и в следобедните часове ще бъде спряно движението по магистрала „Тракия“ в участъка от 119-ти до 165-ти км, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Обходният маршрут в посока Бургас е от пътен възел „Пловдив-Запад“ при 119-ти км на АМ „Тракия“ по път I-8 към с. Поповица, а след това по път II-66 Поповица - Чирпан към пътен възел „Плодовитово“ при 165-ти км на АМ „Тракия“, и обратно за пътуващите към София.

Възможно е обаче отбиването на движението да предизвика сериозни проблеми, тъй като 6 май е третият от поредица почивни дни и се очаква засилен трафик към София по основните пътища.