Паркингите по морето празни, но само на хартия

  • 28 юни 2016, 22:05
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 59bec770 f47b 7d9a

Частните паркинги по морето дори в разгара на летния туристически сезон се водят празни на хартия. Пред Националната агенция за приходите те декларират едва 20-30 лв. оборот на ден. Това означава, че макар легловата база по курортите да е пълна на 85%, едва двама-трима туристи дневно си оставят колите на паркинг срещу заплащане.


В същото време общинските зони за престой декларират около 10 бона чиста печалба месечно само от 1 паркинг, пише "Монитор".


При проверка на място в частните паркинги обаче истината лъсва, обясниха проверяващите. В един паркинг дневно туристи оставят между 100 и 200 коли, като в 90% от случаите клиентите не получават касова бележка за платената от тях сума. Така например по време на откритото наблюдение, извършено от данъчните на 18 юни в Слънчев бряг, паркинг отчита с 1200% повече оборот, отколкото седмица по-рано. Тогава са издадени касови бележки само на 13 клиенти на съоръжението.


Средно в момента цената на час престой на морето е между 2 и 5 лв. За денонощие има отстъпка и клиентът може да плати около 12 лв. за 24 часа.


„Преди да тръгнете към морето, проверете дали хотелът, в който ще отседнете, разполага със собствен паркинг. Ако не, проверете къде се намират обществените паркинги и какви са цените там, за да не ви е солена почивката”, съветват експерти в туристическия бранш.