Парламентът трябва спешно да реши за пенсиите от частните фондове

  • 17 февруари 2021, 10:00
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium 1397220817 6

Парламентът няма как да не приеме на второ четене поне част от предложените промени в Кодекса за социално осигуряване(КСО), защото те пряко касаят хиляди хора, които ще пенсионират тази есен. Тези бъдещи пенсионери трябва да са наясно дали им се дава възможност да си прехвърлят осигуровките от втория стълб в НОИ, защото в  момента срокът за такова прехвърляне е 5 години преди пенсиониране. Трябва да са наясно и какво ще се случи с парите им, ако те останат в частните фондове. Така коментира пред Ивайло Калфин, бивш социален министър във втория кабинет на Борисов, дебатите около готвените близо три години промени в КСО които бяха приети на първо четене в парламента, но срещнаха възражения от страна на Комисията по финансов надзор(КФН). В момента депутатите умуват върху предложения за промени между първо и второ четене и притесненията са, че може и да не стигне времето да се гласуват текстовете, защото мандатът на парламента изтича на 26 март.

Трите варианта

Внесените от ГЕРБ предложения за поправки между първо и второ отразяват предложенията на КФН, допълни Калфин.  Според него идеите на промените вече са изяснени и те са свързани с натрупаните средства във вторите партиди в частните фондове. Както е известно от 2000 г. хората, родени след 1960 г. внасят част от осигуровките си по собствени партиди в частни пенсионни фондове. От септември предстои по-масово пенсиониране и хората трябва да получават втора пенсия от частните фондове. До този момент нямаше регламентация как да става това и е добре, че сега има консенсус по три варианта, подчерта Калфин. Първият вариант касае суми до 900 лв. Ако парите са до тази сума, те ще се изплащат веднага. Ако обаче парите са значително повече, т. е в продължение на 20 години да могат да се плащат по 45 лв. месечно, човек ще получава доживотна втора пенсия. За да се случи този вариант трябва да има по сметката си натрупани  близо 11 хил. лв.  Тези, които имат натрупани суми по партидите си над  900 лв. и под 11 хил. са в трета група, която ще получава известно време допълнителната пенсия и това ще става с договорка с частния фонд.

Въпросите

Според Калфин тези варианти пораждат въпроси какво ще стане с пенсиите на хората, които имат натрупани малки суми в партидите си и тези пари им бъдат изплатени наведнъж. Те ще получават доживотно още по-малка пенсия от НОИ, защото идеята на втория стълб е не да се получават две пенсии от две места, а да получават една пенсия-от НОИ и от частните пенсионни фондове. Калфин смята, че този проблем ще намалява с времето, защото парите ще се натрупат по партидите, но от тези, които ще пенсионират сега, само 20-30% ще получават доживотна пенсия. Затова е важно парламентът поне да разреши прехвърлянето на вноските от частните пенсионни фондове в НОИ  да може да става година преди пенсионирането, коментира още Калфин.