Паталеница стана село на поезията

  • 25 ноември 2020, 18:57
  • Default profile Автор Джейн Димитрова
Medium 4

Стихове на село. Пазарджишкото село Паталеница промени облика си само за денонощие. То бе осеяно със словото. На различни места са представни поезия и проза на млади автори и класици.

Зад инициативата отново стои Павел Гълъбов - младият мъж, който напусна шума и бързината на столицата, за да се подслони сред Родопите и да се превърне в двигател за промяна за местната общност.

Павел е вдъхновен от петото издание на проекта „Поезия в метрото“. Пътниците във вагоните на софийското метро могат да четат стихове на 13 европейски автори. 13 са и местата в Паталеница, пред които местните жители и гостите на селото, могат да се поспрат и да почетат.

Първоначалната му идея е да има "Поезия на село", но получава предложения от съседите си да публикува и техни разкази.

Павел се свързва с млади поети и свои близки приятели, за които знае, че пишат, включва и свое авторско произведение за планината, която го задържа на село.

Вечерта в деня на Света Екатерина той и Анна Фиткарова, която също е новодомка в Паталеница, започват да лепят творбите на по-посещаемите места. В центъра има 3 стихотворения - на български, руски и английски език. До училището има стихотворение на Константин Великов, който е негов патрон.

Единият от разказите се намира до църквата в Баткун - войнишка повест за празника Голяма Богородица. Вторият разказ е посветен на Васил Левски, който се е криел в Баткунския манастир, залепен е по пътя, който води до него. Техен автор е Благовест Дамянов - жител на Паталеница. 

Пред дома си Павел поставя свое любимо стихотворение на руски език.

На стадиона е стихотворението "Хаджи Димитър" на Христо Ботев. То кореспондира с мястото, на което има табела с надпис "Деяново дере". Там е началната точка за преход до скривалището на местната хайдушка чета на Даян Делия – Унищожителя.

Сред авторите на стихотворенията са Страхил Василев и Стефка Добрева

Ако някой има своите лирически моменти и иска да се включи в инициативата, може да го направи, казва Павел Гълъбов.

Идеята му е хората да се пренасят в света на писането и ако могат, да се вдъхновят и те да творят.  Можете да споделите своето творчество във фейсбук страницата на селото. 

Стихотворения има и на кметската улица, и до останалите храмове в селото.

Анна Фиткарова, която помага на Павел при издигането на "пластовете на словото" се мести от Пазарджик в Паталеница и започва да преподава в местното училище.

Снимки: Фейсбук страницата - Паталеница - Баткун