Патриарх Максим винаги ходел с наведена глава

  • 06 ноември 2019, 07:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium patriarh maxim1 1 520x245

На днешната дата преди седем години ни напуска патриарх Максим - най-дълго управлявалият църквата ни патриарх. 

Роден е със светското име Марин Минков на 29 октомври 1914 г. в село Орешак. Израства в здраво християнско семейство и още като момче родителите му го дават за послушник в Троянския манастир. По-късно и у най-обикновените хора оставя следа - ходи винаги с наведена към земята глава, изразявайки смирение, и рядко гледа събеседника си. По негово време църквата се отваря за много социални прояви, като организирането на детски летувания в манастири и събирането на пари за необходима медицинска апаратура за деца. 

От 1929 до 1935 г. Максим учи в Софийската духовна семинария, която завършва с отличие. През следващите три години е певец и деловодител при храма "Успение Богородично" в Русе. От есента на 1938 до 1942 г. изучава богословие в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През ваканциите е запълвал времето си като певец, библиотекар и проповедник в Троянската света обител.

На 13 декември 1941 г., през последната година на обучението си, приема в параклиса на Богословския факултет монашески постриг с името Максим, от Ловчанския митрополит Филарет и под духовното старчество на тогавашния игумен на Рилския манастир архимандрит Натанаил. Седмица по-късно в храма на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" е ръкоположен в йеродяконски чин от Врачанския митрополит Паисий.

След кратко служене като митрополитски дякон и проповедник в Ловчанска епархия, е назначен за учител-възпитател в Софийската духовна семинария. На тази длъжност йеродякон Максим е близо пет години.

На 30 октомври 1960 г. е избран, а на 20 ноември е канонически утвърден за Ловчански митрополит. След смъртта на патриарх Кирил през март 1971 г. митрополит Максим става наместник-председател на Св. Синод.

На 4 юли 1971 г. Църковно-народният патриаршески избирателен събор в София с единодушие го провъзгласява за Патриарх на Българската православна църква и Софийски митрополит. На интронизацията му присъстват глави и представители на всички поместни православни църкви.

Патриарх Максим ни напусна в 3,30 часа на 6 ноември 2012 г. Тленните му останки са положени в Троянския манастир.

Снимка: pravoslavie.bg