Патриархът награди с най-високия църковен орден митрополит Йоан

  • 13 февруари 2019, 14:39
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 13 %d0%b9%d0%be%d0%b0%d0%bd

Най-високия църковен орден - „Свети Йоан Рилски“ първа степен, получи от патриарх Неофит Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в деня на 50-годишнината си. По повод юбилея в катедралния храм „Успение Богородично“ в морската столица бяха отслужени съборна света литургия и благодарствен молебен с участието на 16 членове на Светия синод и гости от други поместни православни църкви.

„Идваме, за да участваме в неговата радост, която е заслужена. С него сме задължени с всички негови дарования и за да бъде неговото служение с радост и занапред. На варненци и цялата епархия пожелавам всичко добро. С вашето усърдие да подпомагате развитието на църковния живот и да бъдете благодарни винаги за това, което е направил за този град и тази църква“, каза патриарх Неофит.

Той уточни, че засега Българската православна църква няма становище за Националната стратегия за детето, защото Светият синод не я е разглеждал. По думите му публикуваният преди дни текст на сайта на синода, според който църквата не приема забраната за физически наказания за децата и отрича правото на жената на аборт, е „частно мнение“. То вече е свалено от сайта.