Павел Бобеков - единственият журналист, станал премиер

  • 15 април 2016, 11:07
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 326a 8208

Преди 140 години България се сдобива с първото си правителство. В хода на Априлското въстание в Панагюрище се създава Военен съвет, останал в историята като Привременно правителство. То е главен ръководен орган на независимата власт в IV-ти революционен окръг и се състои от Павел Бобеков— председател, Найден Дринов, С. Хаджикирилов, Ф. Щърбанов, П. Щърбанов, Искрьо Мачев, Захари Койчев, Т. Влайков, Марин Шишков Юруков, Кр. Гешанов, Иван Джуджев и Петко Мачев. Някои по-родолюбиви съвремени историци възприемат съществуването му като първи министерски съвет в историята на Третата българска държава.  


Пътят от бедно семейство в Панагюрище до водач на Априлското въстание


Един от най-колоритните представители в него е председателят му - Павел Бобеков. Роден на 26 октомври 1852 г. той израства в бедно панагюрско семейство. От четирите деца в дома им, Павел е най-големият. Въпреки оскъдицата Бобеков успява да завърши местното класно училище при учителя Найден Попстоянов, като един от най-добрите ученици. През 1864 г. заминава за Цариград, където продължава обучението си в Робърт колеж. Шест години по-късно, през 1870 г. младият панагюрец се записва в султанското военно-медицинско училище в Цариград. Там се сприятелява с Атанас Шопов от Панагюрище и Стефан Бобчев от Елена. В училището учат и други българи, които вземат активно участие в обществено-културния живот на българите, живеещи в мегаполиса. Именно в такава среда се формират политическите и революционни възгледи на Бобеков.


През 1874 г. той е принуден да напусне медицинското училище, за да се притече на помощ на майка си в издръжката на осиротялото (след смъртта на баща му) семейство. Със солидна за времето си подготовка, знаещ френски, гръцки, руски и вероятно английски език Бобеков склонил на молбата на съгражданите си и става главен учител на Панагюрското класно училище. Малко по-късно е избран и за председател на местното читалище. Благодарение на културата си, добрия характер и педагогически такт той бързо спечелва сърцата, както на учениците си, така и на родителите им.


Заради Бобеков Панагюрище измества Пловдив като ръководен център на IV революционен център


След пристигането на Бенковски в града във възстановения Панагюрски революционен комитет влиза и Бобеков. Благодарение на авторитета, с който се ползва, той е избран за ръководител на комитета. Може да се каже, че до голяма степен Бенковски и Волов се спират на Панагюрище като революционен център на мястото на Пловдив, благодарение на качествата и дейността на Бобеков. След разгрома на въстанието той се спасява, преминавайки във Влашко. Месеци по-късно го срещаме и като доброволец в Сръбско-турската война през 1876 г. 


Бобеков е първият главен редактор на първия български всекидневникСамо 6 дни преди обявяването на Руско-турската освободителна война, на 6 април 1877 г., в Букурещ започва да излиза първият български всекидневник “Секидневний новинар”. Изданието, чийто главен редактор става Павел Бобеков се печатало в малък формат и имало обем от 4 страници. Въпреки това в него се представяли на българските читатели "сичките дневни новини". С началото на бойните действия на юг от река Дунав вестникът започнал да отразява максимално бързо и обективно случващото се на фронта, като за целта умело се възползвал от услугите на популярната по онова време френска агенция "Хавас". Любопитно е да се отбележи, че на страниците на "Секидневний новинар" за първи път е публикувана и песента на Никола Живков "Шуми Марица", която много скоро се превърнала в химн на българското опълчение. За жалост безпаричието не позволило на вестника да просъществува дълго и след отпечатването на 50 броя всекидневникът престанал да излиза. 


"Умирам, майко, спокоен, че бях честит да видя България свободна", били последните думи на революционера


След обявяването на Руско-турската освободителна война през 1877 г. Бобеков постъпва доброволец в руската армия и е зачислен при щаба на генерал Гурко, но край Търново заболява от тиф и на 29 октомври 1877 г. умира в ръцете на майка си. Последните му думи били: „Майко, аз умирам, но не ми е жално, защото бях честит да видя България свободна! Никога не допусках, че ще видя това! Умирам, майко, спокоен и за това, че докрай изпълних дълга към Отечеството, на което дадох слабите си сили, които му дължах!“Паметникът на Павел Бобеков във Велико Търново, на който са изписани част от предсмъртните му думи


Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" ТУК.