Пазете си душите! Не се лъжете по земното и временното!

  • 20 юли 2019, 09:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%94%d1%8f%d0%b4%d0%be %d0%94%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8

Ако беше сред нас, днес Дядо Добри щеше да навърши 105 години. Добре Димитров Добрев, известен приживе като Дядо Добри, е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово.

Тайнственият живот на мълчаливия старец тънеше в мъгла. Той беше известен като един от най-големите частни дарители на български православни храмове. Дари от събирана милостиня пред стълбите на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" над 35 000 лева само на храм-паметника. Миряни и свещеници обаче твърдят, че е помогнал с близо 100 000 лева на "Ал. Невски" за реставрация и поддръжка. Помогнал е с десетки хиляди левове и на Елешнишкия манастир, църквата в Калофер и храма в родното си село Байлово.

Дядо Добри е вторият най-известен човек от Байлово след Елин Пелин. В спомените на част от хората там той ще остане един обикновен и странен, но добър човек. Голяма част от българите го помнят като "Светецът от Байлово". 

Баща му е загинал в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Жени се през 1940 г. При една от бомбардировките над София по време на Втората световна война снаряд пада близо до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добри се посвещава на духовното и тази нова посока в живота му, както и примерът, който дава с щедротата и аскетизма си, карат мнозина да го наричат "Светеца от Байлово". Той решава да дари всичките си имоти на Църквата и заживява много скромно в малка пристройка към църквата "Св. св. Кирил и Методий" в родното си село. Някъде от това време датира и мисията му за събиране на средства за реставриране на християнски църкви и храмове в цяла България.

Години наред той беше всеки ден пред "Ал. Невски", където в чашка събираше дарения, които след това до стотинка оставяше в храма. Дядо Добри не разговаряше с всеки и не допускаше непознати.

"Нека хората да не се лъжат по земното и временното, да се държат за Бог и да не се отклоняват по дявола!", е една от заръките на светеца от Байлово.

Той предупреждаваше хората да си пазят душите чрез покаяние и молитва: "Това иска Бог като наш един баща. Пазете си душите, дяволът вече живее в хората, приказва чрез тях мазно, за да може да привлече душите. Пазете се! Няма ли вяра - сте загубени!"

Дядо Добри издъхна на 13 февруари 2018 г. в Кремиковския манастир на 103-годишна възраст.