Пазят  Монтана от дивите прасета

  • 17 юли 2019, 15:32
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium ostrov 077

Дивите прасета са най-голямата опасност за пренасяне на заразата от африканска чума по свинете в област Монтана, съобщи областният управител Росен Белчев на спешно заседание на епизоотичната комисия.

Сформирани са 8 екипа от служители на горските стопанства, които обикалят районите и островите по Дунава, за да търсят трупове на умрели от чумата диви прасета. Същата задача е възложена и на гъбарите и билкарите, които тези дни обикалят из планината. Наградата за открит труп на диво прасе е 50 лв.

Годината е била благоприятна за размножението на глиганите. При преброяване през пролетта в областта са били регистрирани 3500 диви прасета. Видеокамера в планината над Вършец е запечатала движение на 10 свине-майки с 51 малки прасенца.

В областта се предприемат и  други мерки за предотвратяване на африкансаката чума. Под контрол са пазарите, изложбите и движението на прасета без нужните разрешителни. Кметовете на селата броят прасетата в задните дворове. Колко точно се отглеждат за собствени нужди, ще стане ясно на 27 юли, когато броенето завършва, уточни областният управител.