Пазят най-малката статуя на Левски във Вълчедръм

  • 18 юли 2017, 18:32
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium val4edram levski 3

В основното училище „Васил Левски” в град Вълчедръм се пази най-малката у нас статуя на Васил Левски, съобщи  директорката му Камелия Ридолска. Не е известно откога тя се намира в училището, открито през 1937 година.

Сегашните учители са я заварили, низависимо кой кога е постъпил на работа в него. Нямат информация за скулптурата и пенсионирани отдавна живи учители, които са работили поне 30 години във  „Васил Левски”.

Издирваме автора и дарителя и за училището, обясни директорката.

Статуята е подвижна и може да бъде премествана. Изнасяме я по време на патронните ни тържества, каза г-жа Ридолска. Въпреки малките размери на изправения в цял ръст Левски с необичайна дреха през рамо, в подножието и поставят много цветя.

Васил Левски е идвал във Вълчедръм по комитетски работи. Известно е, че това е станало през май 1872 година след като е бил в Лом. Дошъл е да се види със своя приятел от легията на Раковски в Белград  даскал Боно. Преспал е в дома на Богдан Савов, а на следната нощ - в Симеоновата къща. Преди това в яхъра на братята Първан и Иван Симеонови се е състояла сбирка на революционния комитет, в която участвали 10 души от селото. Изпратил го Вълчо Мишолов.

Във Вълчедръм и до днес правнуци разказват спомени на техни дядовци и бащи за идването на Левски в тогавашното село Вълчедръм. Една записка за това се пазела до 1972 година,  но после изчезнала незнайно къде. През 1978 година  внукът на Вълчо Мошолов – Горан, предал сабята на дядо си  в музейната сбирка. С нея той бил въоръжен докато изпращал Васил Левски по пътя за близкото село Громшин.

Заради преданията и спомените за това посещение през 2008 година общината вдигна паметник на Васил Левски. Той се намира в началото на малък булевард в центъра на Вълчедръм.