Пеещи фонтани огласиха откриването на обновения площад в Благоевград

  • 11 март 2019, 20:43
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium 22

Кметът на община Благоевград - д-р Атанас Камбитов, и зам.-председателят на ГЕРБ – Цветан Цветанов, официално откриха обновения и ремонтиран площад „Георги Измирлиев“ в присъствието на стотици жители и гости на града. Пеещи фонтани, красиви места за отдих и нов облик на площадното и подплощадното пространство радват вече благоевградчани.  

Цветан Цветанов благодари на кмета Камбитов, че при управлението му има приемственост и продължава всичко това,  което е градено и правено десетилетия назад. „Политиците идват, управлението се сменя и ние трябва да съхраним това, което е направено, а там, където има възможност, да го надградим. Благодаря за подхода и отношението, което има д-р Камбитов към всички тези, които са дали от живота си и професионално са работили, за да бъде Благоевград прекрасно и приятно място за живеене“ , каза в част от приветствието си зам.-председателят на ПП ГЕРБ.

„През последните 7-8 години общината реализира десетки  проекти за стотици  милиони лева  финансирани през еврофондове и национално финансиране. Това нямаше как да бъде  възможно без успешна държавна политика. Тук е мястото да благодаря на правителството в лицето на премиера Бойко Борисов, на Цветан Цветанов като представител на законодателната власт и част от политическото ръководство, на МРРБ като управляващ орган и на изпълнителите по проекта и екипа на община Благоевград. Това е един много  труден проект, в който имаше  доста трудности, доста предизвикателства. Работеше се  под  голямо напрежение, но важното е че успяхме. Както се казва, всичко е добре, когато свърши добре. Благодаря и на хората, без които нямаше как да стане възможен ремонтът на площада. Няма как да ремонтираш нещо, ако го няма. Искам да благодаря на тези, които преди повече от 30 години изградиха целия този комплекс, на хората, които с много труд и усилия, създадоха и дадоха началото на европейската визия на Благоевград. Благодаря лично на кмета Лазар Причкапов, на инж. Захари Донев, на всички онези, които взеха участие в изграждането на площада. Началната идея на проекта беше да не се наруши по никакъв начин художественото и архитектурно решение на покойните архитект Агура и Баров. И се радвам, че успяхме, защото през всичките тези години, площадът и комплексът станаха символ на Благоевград, а един символ не трябва да се променя. Проектът, който реализирахме, е пример за последователност, приемственост и надграждане“, каза в част от словото си кметът д-р Камбитов.

Кулминация  в програмата бе пускането на фонтаните -  красиво изпълнение на водата, съчетано с цветове и в такт с музиката.  За първи път в историята на града има такава инсталация и фонтаните изглеждат толкова красиви и интересни за жителите и гостите.

 Много емоции и изненади бяха част от официалното откриване на обновения и ремонтиран площад „Георги Измирлиев“.

 Участие в богатата програма взеха емблемите  на Благоевград - Ансамбъл „Пирин“ и Биг бенд-Благоевград. Малките грации от Клуб по художествена гимнастика „Пирин“ представиха съчетания с ленти и предизвикаха бурни аплодисменти в центъра на областния град. Младият талант Александрина Механджйска изпълни „Песен за Благоевград“.