Пеещият часовник в Кърджали отмерва времето вече 35 години

  • 04 април 2013, 08:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a14e9bf198c

Един от най-разпространените символи в града край Арда е пеещият часовник. "Кърджалийският Биг Бен" често е използван в реклами,туристически брошури, тевизионни репортажи,филми.Той няма вековната история на часовниците в Лондон, Пловдив, Самоков, Етрополе, но е пеещ. Часовниковата кула е построена през 1931г. и се намира на една от емблематичните сгради срещу Паметника на освободителите в центъра на града.


Часовниковият механизъм е пуснат в ход на 3 март 1978 г. На всеки кръгъл час от 6 до 22 часа 17 български патриотични песни мерят времето вече 35 години. В репертоара на градския часовник има и специални програми – например на 24 май на всеки час пее „Върви, народе възродени”. Това кърджалийско чудо е творение изцяло на родолюбиви родопчани.


„През 1976 г.кметът на Кърджали по това време инж.Димитър Милев иска съдействие от тогавашния началник на ОУ на МВР Костадин Мирчев да бъде закупен часовник, за да се запълнят четирите отвора на кулата”, спомня си 82-годишният Георги Бъчваров, който тогава отговаря за проектирането и изграждането на модерните съобщения в целия Кърджалийски окръг- радиорелейната станция и по –късно на телевизионния предавател на Стръмни рид


Не минава много време и е намерено решение. ” На една от срещите разказахме на местната управа легендата за онзи тромпетист, който всеки ден излизал от забележителната кула в центъра на Краков и свирил полска патриотична мелодия от 6 до 18 часа от купола на катедрала „Вабел”, връща лентата назад Бъчваров. Любопитната история заинтригува присъстващите и те решават часовникът в центъра на Кърджали да бъде озвучен. С това предизвикателство се заема местният радиоконструктор-любител Павел Павлов.„Павел пое с отговорност задачата и с много любов я осъществи. Прояви голяма изобретателност и в умаляването и надеждността на цялата система. И това негово творение работи безотказно повече от три десетилетия”, спомня си с вълнение още възрастният кърджалиец. Важна заслуга за избора на 17-те мелодии, които звучат, имат музикантите Добринка и Юри Герови. А изпълненията с електронен музикален синхронизатор са на известния в миналото наш музикант Симо Лазаров, работещ тогава в радио София.


За по –малко от две години идеята става реалност.И по случай 100-годишнината от Освобождението на България в ранното мразовито утро на 3 март 1978 г.точно в 6 часа мощни електронни акорди на „Питат ли ме, дей зората” огласят Кърджали за първи път. И така  всеки ден вече 35 години. Кърджалийци са свикнали със своя пеещ часовник, това е едно от нещата, с които се гордеят и не пропускат да покажат на гостите.


Днес часовникът се поддържа от семейство Бурмови с активната намеса на кмета Хасан Азис.„Щастлив съм, че имам малка заслуга за това чудо, защото нашият пеещ часовник е единствен в България”, казва Георги Бъчваров и по навик, когато минава покрай сградата в центъра на града поглежда винаги към часовниковата кула.