Пейчо Стайков: За четири години в Симеоновград влязоха над 14 млн. лв.

  • 01 октомври 2015, 12:49
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 2b96 c5fe

Кметът на Симеоновград за периода 2011-2015 г. Пейчо Стайков е издигнат отново от ГЕРБ. Градоначалникът беше обявен от зам.-председателя и шеф на предизборния щаб Цветан Цветанов като „един от най-диалогичните кметове“.
През 2011 година Стайков се прочу с безпрецедентния акт, който предприе още с влизането си в кметския кабинет. В първия си работен ден като градоначалник той уволни жена си и дъщеря си, които работеха в кметството дълги години, за да няма конфликт на интереси.

- Отново влизате в битката за местната власт, като кандидат-кмет на ГЕРБ за втори мандат. Каква е равносметката ви за изтичащите вече четири години от управлението ви на Симеоновград?


- Амбицията ми е да довърша това, което съм започнал през мандата си като кмет. За 4-те години в общината се наляха над 14 млн. лв. Вложени са над 4 млн. лв. в 16-километровата отсечка за пътя Константиново-Поляново-Троян-Дряново-Тенево. 13 улици се ремонтират в града. Инвестирахме 700 000 лв., за да сменим над 17 000 метра подземна инфраструктура-канализация и водопровод.

Едно от постиженията през този мандат е и ремонтът на емблематичния Железен мост над река Марица, парите за който идват от държавния бюджет. В отговор на нашето настояване през април Министерският съвет отпусна целево на Симеоновград 2.4 млн. лв. за реконструкцията му.

Съвсем скоро започва изграждането и на пожаронаблюдателна кула в село Свирково. Наблюдението ще е с видеокамери, а софтуерът ще подава информацията от тях при дежурните в общината.

- Как ще задържите младите хора в Симеоновград?


- Много трудно. Младите хора могат да се върнат, само ако има трайни работни места. В момента безработицата при нас не е голяма, защото много от хората са ангажирани в строителството, което кипи в района. Фирмата, която изгражда скоростната жп. линия от Пловдив към Свиленград и новата жп. гара, също наема работници. Около 300-350 души от Симеоновград са ангажирани в момента на различни позиции и по различните строителни обекти.


- Какво още планирате, ако спечелите на 25-ти октомври?


- Имаме нови проекти за над 15 млн.лв. и чакаме да се отворят съответните мерки на Европейския съюз, за да кандидатстваме по тях. Планираме и изграждането и ремонтирането на няколко спортни съоръжения - спортна площадка в центъра на града, стадиона “Христо Ботев“, който е в окаяно състояние. Подготвили сме за цялостен ремонт и на още 20 улици. Започва и промяна по централната пешеходна зона на града, площада пред общината ще има друг вид.


- Очаквате ли сериозна кампания преди тези избори?

- Аз съм човек, които иска да води диалог с добър тон, предпочитам дискусията. Ще има 5-6 кандидати и няма да ми е лесно със сигурност.