Пенсионерите са най-уязвими, а най-малко спазват мерките

  • 20 март 2020, 12:26
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium  d0 bc d0 b5 d0 bb d0 b5 d0 bc d0 be d0 b2  d0 ba d0 bc d0 b5 d1 82  d1 81 d0 b0 d0 b9 d1 82

Вечерен час за жителите на област Смолян е в сила от вчера. От 22 до 6 ч. хората имат забрана да излизат от домовете си. Мярката се налага заради мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. Преди два дни в града бе устовен първи случай на заразен с COVID-19, по-късно стана ясно, че заразените са и още двама. Колко са заразените сега и какво е тяхното състояние? Спазват ли гражданите наложените мерки? Възможно ли е Смолян да бъде поставен под карантина? За да научим отговорите на тези и още въпроси, свързани с вируса разговаряхме с кмета на община Смолян Николай Мелемов.

- Г-н Мелемов, от вчера област Смолян въведе вечерен част за хората. Защо предприехте тази мярка?

- Мярката не е наложена от кмета, а от Кризисния щаб. Не искам да я защитавам, защото логиката за въвеждането ѝ не е толкова желязна. Не е ясно до какво точно ще допринесе. Но в тази трудна ситуация, в която няма модел, от който да се учим - по-добре да се прекали с мерките, отколкото обратното. 

- Какво е ситуацията в общината? Колко са заразените и какво е тяхното състояние?

- Към днешна дата заразените в област Смолян са 3-ма. Един от тях е болен и е в болницата на легло. Има двустранна пневмония. Но е млад, 30-годишен мъж и ще се пребори. Състоянието му не е толкова тежко. Другите двама са под карантина. Единият от тях е и психически болен, затова полиция пази пред неговия дом. Имаме притеснение, тъй като доста са обикаляли и са били сред хора. Общината помагаме с лекари, но притесненията са на лице.

- Разполагате ли с достъчно лекари и медицински персонал?

- В инфекциозното отделение има само двама лекари. Да се надяваме, че вирусът няма да се разрази и ще се справим. Ако ситуацията се усложни, ще се наложи да търсим други лекари, извън отделението, които да се включат да помагат.

- Какви други мерки е предприела община Смолян?

- Предприемаме стандартните мерки - дезинфекция на спирки, автобуси, ограничен достъп, проветряваме, предоставяме маски и ръкавици и т.н. Въвели сме и празнично разсписание на всички основни градски линии на територията на града. Хората, които са с хронични болести сме ги пуснали в отпуска. Хората не бива да се събират накуп и трябва да си мият ръцете.

- А спазват ли се мерките от гражданите?

- През деня се срещам с автобусни превозвачи и се оказва, че пенсионерите пътуват доста. Те са най-уязвими, а най-малко спазват мерките. Затова водим разяснителна кампания. 

- Възможно ли е Смолян да бъде поставен под карантина?

- Ако се налага нека бъде и така. Тук не става въпрос нито за смелост, нито за геройство. Това е отговорност пред цялото население. Така че, ако специалистите преценят да въведат такива мерки - ще ги спазваме.