Перничани се помолиха за здраве и благоденствие на молебен

  • 22 май 2019, 15:32
  • Default profile Автор Станислава Антова
Medium fb img 1558514044704

Десетки перничани се помолиха за здраве и благоденствие на молебена по повод седмата година от силното земетресение. Църковната служба отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп, който поздрави и благослови всички пред храм Свети Иван Рилски. 

На 22 май, минути след 03:00 часа, Пернишко беше разлюляно от трус със сила 5,8 по скалата на Рихтер.

На светия ритуал присъства кметът на Перник Вяра Церовска и екипът й,народният представител д-р Александър Александров, председателят на ОбС Иво Савов, зам. - областните управители и кметът на кв. "Изток" Емил Костадинов. 

„22 май е запомняща се дата за всеки перничанин. Близо 27 млн. лева са вложени от правителството за възстановяване на сграден фонд, възстановителни дейности, общинска собственост и храмове. Седем години след това земетресение всеки един от нас, съвременник на този ден, си го спомня и наистина се страхува от това, което се случи“, отбеляза д-р Вяра Церовска. Тя подчерта, че земетресението не е отнело човешки живот, а в голямата си част разрушенията от него вече са поправени. „Дори и тази година направихме възможно отново от  Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет бедствия и аварии да се справим с възстановяване на читалищата в Драгичево, Бела вода, Кралев дол, Рударци и Кладница“, обясни д-р Вяра Церовска

След службата на миряните беше раздадена боб чорба.