Перник се помоли за здраве и закрила

  • 22 май 2013, 09:27
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a18791a86ea

Перничани се събраха на специален молебен, който отслужи знеполският епископ Йоан. Повод за богослужението е годишнината от земетресението в града, което се случи на 22 май 2012 година. На дошлите да се помолят за здраве, закрила и спасение беше раздаден и курбан. Днес е предвидено провеждането на молебен и в няколко общини и села на Пернишка област.


Предвижда се в днешния ден да се проведат специални обучения за реакция при бедствия. В нея ще се включат възпитаници на учебните заведения в целия регион. След края на молебена ще се проведе и демонстрация на младежките противопожарни отряди. Специално за навършването на една година от земетресението общината организира и концерт за жителите на града. В него ще включат духови оркестри от Перник, Благоевград и Кюстендил.


В Радомир хората отправиха благодарност към Господ от местността "Извора". 7-метров кръст ще се извиси в днешния ден над село Дивотино. Съоръжението, изработено от местни майстори, е монтирано в Люлин планина. Кръстът се вижда както от Перник, така и от близките села.


Молебен и курбан бяха организирани и в едно от най-засегнатите села - Дивотино. В него се включиха и хора от Мещица, където беше епицентърът на труса от 22 май 2012 година.