Перник събра младежи от цялата страна

  • 11 април 2019, 16:15
  • Default profile Автор Станислава Антова
Medium 56866419 2502451049825753 3102957723528986624 n

Перник събра младежи от цялата страна в XVIII Национална среща на детските и младежките съвети и парламенти, която беше открита днес и ще продължи още два дни. Форумът ще премине под мотото „Културно богатство“. 

Всички участници бяха поздравени от кмета на Общината Вяра Церовска, която заяви пред младите хора, че по-доброто бъдеще на България е в техни ръце.

„Скъпи млади приятели, добре дошли в Перник. Темата ви е страхотна и сте на точното място. Нашият град е богат на традиции. Не случайно сме градът на Сурва и част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Тази година имаме страшно много събития. Отбелязваме 90 години от обявяването на Перник за град. Вие сте тези, които ще строите нова България и ще дадете енергия и сила, за да запазите духът й. И запомнете вашият глас се чува добре. Съвсем наскоро бях на среща с най-младия евродепутат и той е българин -Андрей Новаков. Неговият глас сте чули, когато работи по пакета мобилност. Неговият глас беше този, който утвърди 18 милиарда лева за България в следващия програмен период от европейските средства. Това е най-високият бюджет от присъединяването ни към ЕС. По този начин общото увеличението се равнява на 3.4 млрд. лв.“, каза в приветствието си кметът и каза на младежите, че те са тези, които ще определят как ще се развие страната ни. 

В инициативата, която се организира от Общински младежки съвет - Перник, с подкрепата на Община Перник, участват 60 младежи от 14 града. 

В рамките на двата дни младите хора ще обсъждат темата „Културно богатство“. За обучителните и дискусионни модули специално ще се включат лектори от Националния младежки форум и от управителния съвет на НПО „Терминал България“. Предстои да бъде избран града домакин на XIX Национална среща през 2020 г. За участниците също така е предвидено училище по народни танци, посещение на Подземния минен музей и средновековната крепост „Кракра“.

Участниците в срещата бяха поздравени и от зам.-кмета Севделина Ковачева, секретаря Радослава Манова, началника на РУО Перник Ваня Коконова и Виолета Еленска – председател на Асоциацията Български, детски и младежки парламенти.