Община  Перник е разположена в Югозападна България, в живописната Пернишка котловина, по протежението на р.Струма, между три планини -Голо бърдо на юг, Витоша и Люлин. Общината е част от област Перник, състои се от 24 населени места.

Наследник е на средновековния град Кракра. През IV в. пр.н.е. траките построяват тук крепост. От това време е една от най-богатите керамични колекции, която се пази в Историческия музей.

Тук се съхранява и чудесна експозиция от релефи и скулптури, посветени на боговете на здравето  Асклепий и Хигия, почитани в района заради наличието на много минерални извори.

Българите се възползват от укрепеното място и в пролома на Струма изграждат една от най-мощните български твърдини - Перник. За пръв път това име се споменава през IХ век. Свързва се със славянския бог Перун. В началото на ХI в. селището е непристъпна за византийците крепост, седалище на легендарния войвода Кракра Пернишки, играл важна роля по време на Първата българска държава. Днес тя е една от най-големите исторически забележителности на града.

Само в района на Пернишката крепост са разкрити 9 църкви (от IV до ХII век). На територията на общината има 15 християнски храма, по-голямата част от които са изградени през  Възраждането, както и четири манастира.

Общината има многобройни естествени природни дадености. Край с. Боснек се намират карстовият извор “Живата вода” и най-дългата пещера в България Духлата. Тук е разположен балнеоложкият комплекс “Рударци” с лековитата си минерална вода.

Община Перник получава нов тласък в развитието си с разработката на богатите въглищни залежи в района през миналия век. Дотогава за железниците, за речните и морските кораби са доставяни  въглища от Великобритания.

С построяването на първите миньорски квартали по терасите на река Струма се слага началото на рударското селище Перник, на 1 км източно от едноименното село. От 1929 г. Перник е град, а от 1958 г. - и окръжен център. Тогава достига апогея на въгледобива си. Няколко десетилетия той е енергийното сърце на България.

Перник е град с добра културна инфраструктура и значими културни събития. Водещо място заема  общинският  комплекс “Дворец  на културата” към който камерен  оркестър  “Орфей”, духов и народен оркестър. Общинският  драматичен  театър  “Боян  Дановски” е  единственият  театър  на територията  на  общината.

Богатият културен календар включва прояви, като Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва”,включен в Националната листа на нематериалното културно наследство на България, Майски културни празници, Ноемврийски музикални дни.

Официален празник:

19 октомври

КОНТАКТИ: 

Адрес: пл.“Св.Иван Рилски“ №1

Телефони: централа 076/684290; 076/602933

Електронна поща: obshtina@pernik.bg