Пернишка мина ражда изкуство, а не руда

  • 08 май 2015, 10:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 8765 5a3d

Характерното за „Водна Кула Арт Фест“ е, че превръща изоставени обществени сгради в пространства за изкуство. Фестивалът е най-голямото междунароно събитие  за съвременно изкуство у нас. Създаден е през 2006 година като инициатива за спасяване на водната кула в столичния квартал Лозенец – спасение чрез изкуство, чиито дом става тя. През годините гражданската инициатива е превърната в ежегоден международно признат фестивал, представящ социално ангажирано изкуство от цял свят.


Деветото издание е под надслов „Градове в нужда от любов“. Първото събитие, на 20 юни, е в София - парти в старото трамвайно депо. Въпреки намаления наполовина бюджет, осигуряван от Софийска община, тази година програмата (20-28 юни) е по-богата. Артистите от цял свят ще изнасят лекции и ще провеждат уъркшопи, в които може да се включи всеки, проявил интерес към творбите или техниката на съответния човек на изкуството. Хейди  Сепала от Финландия чрез своя танцов проект ще търси връзката между дигиталните технологии и човешката природа. Уат Кит Уам от Китай ще представи проект за историята на трамвайните мрежи и ще проведе двудневен курс по фотография. Полската визуална артистка Дагмара Гиежтор, която работи в Австралия, ще открие дискусионен форум. В него ще бъде обсъдена липсата на творчески пространства в градовете, както и на начините за превръщане за изоставениобществени сгради в места за изкуство.


Тази година надсловът на проекта е „Градове в нужда от любов“. Заради това организаторите са избрали Перник -  според Ния Пушкарова, той е посткомунистическа катастрофа – изгубил е предназначението си след като повечето заводи вече не работят. В града има твърде малко места за изкуство, а никакви – за съвременно изкуство. „За Перник с любов“ са три дни, в които артистите ще се опитат да изградят мост към бъдещето - изкуството ще се случва именно в изоставени индустриални комплекси. Организаторите разкриха, че ще поканят перничани да слязат отново под земята – но не за да вадят руда, а за да внесат бъдеще –ще участват в арт-акция долу в Старата мина.