Пернишкият театър чества 100 г. от създаването си

  • 27 март 2019, 20:12
  • Default profile Автор Станислава Антова
Medium 55604799 2470848339652691 1475481970967314432 n

С тържествено дефиле започна празникът, посветен на 100-годишнината от създаването на пернишкия театър „Боян Дановски“ и Международния ден на театъра. Шествието беше водено от мажоретния състав и Духовия оркестър, последвани от заслужили дейци на театъра – актьори, режисьори, драматурзи, както и от кмета на община Перник Вяра Церовска и екипа й, народния представител д-р Александър Александров, областния управител Ирена Соколова и почитатели на театралното изкуство. Тържественият парад продължи до Двореца на културата, където ги чакаха младите актьори от детско-юношеския театър „Мускетарите“ и всички заедно изпяха песента на Недялко Йорданов „Не остарявай любов“. 

Тържеството продължи във второто фоайе, където бяха връчени специални възпоменателни плакети на четири институции, допринесли за запазването, възстановяването и развитието на театъра. Специален приз получи и кметът на Община Перник Вяра Церовска, която върна жеста като връчи плакет на директора на театъра Иво Горчев. 

„Изключително приятно е да си на рожден ден и то на 100-годишнината от създаването на пернишкия театър „Боян Дановски“. Заедно с толкова много творци, актьори, режисьори, сценаристи, хореографи, толкова много хора , които са направили Перник различен. През годините нашият театър какво ли не преживя – преходи, промени, кметове, горене, но остана и оцеля заради обичта на перничани“, сподели кметът Вяра Церовска. Тя благодари на директора на театъра Иво Горчева, който намери сили дори и през тези много тежки години да запази театъра и духовния живот, който прави Перник специален град. 

Кметът Вяра Церовска връчи още два плакета на актьорите Мария Михайлова-Маша и Любомир Бъчваров и със сантимент сподели, че е ходила при тях на уроци, че са я научили на много неща, както и да обича театъра. 

Отличия бяха връчен и на Министерството на културата в лицето на зам.-министъра Румен Димитров. С награда беше удостоен още областният управител Ирена Соколова, като по този начин беше изразена благодарност към държавата в лицето на премиера Бойко Борисов, тъй като през 2012 г. напълно изгорелият през 2004 г. театър беше възстановен, благодарение на финансовата подкрепа от държавата.

Четвъртият плакет получи президентът Георги Първанов /2002 – 2012/ заради моралната подкрепа, която е оказал за културната институция.

С 12 поименни плакета бяха удостоени хора, свързали съдбата си с пернишкия театър. Мил подарък за тях беше и специален албум, разказващ за историята на театъра в Перник и за неговите директори.

На празника присъства и емблематично актьорско съзвездие от Народния театър. Празникът завърши с премиерното представление на постановката „Енергични хора“ по Василий Шукшин.