Перперикон изненада с нови открития

  • 09 август 2015, 17:52
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5eec8dfa 9409 6441

Невероятно красива златна монета с лика на византийския император Василий II Българоубиец, както и този на брат му Константин VIII откриха археолозите в древния култов комплекс Перперикон.


Находката е представена от проф. Николай Овчаров, съобщи "Стандарт".  Според него по време на Средновековието "това са били своебразните визитни картички на благородниците и императорите във Византия".


Монетата е от 23-каратово злато и е малко по-лека от стадартните за производство 4,4 грама. Според проф. Николай Овчаров тя не е била в употреба, защото е изключително запазена. Находката е от особена важност, тъй като е изключително рядка. На всеки 100 произведени монети от този тип само две-три са с подобен олекотен грамаж на благородния метал. Друга интересна находка на Перперикон е и оловен печат. Той е на Георги Кивилиот от ранния етап на кариерата му, когато е бил патриций. По думите на професора това е третият негов печат, но останалите два са в частни колекции.


"Около 20 са намерените печати на Перперикон от началото на разкопките и още стотина в подножието на крепостта", разкри Овчваров, като посочи, че в момента работата по скалния град е в третия си месец за тази година. Археолозите имат време до 12 септември. За тази година разкопките се финнасират с 200 хиляди лева, една четвърт от които ще отидат за консервация на града до следващия трудов сезон.


"Следващата цел на екипа от специалисти, работещи по Перперикон, е дворцовото светилище в горната част на крепостта. Сега завършва проучването на Акропола, който е ограден от монументални каменни сгради, включително храм, посветен на бог Аполон. "Има и големи сгради от по 26 метра на два-три етажа за жилищни цели", разкри още проф. Овчаров.