1435318453
Oбщина

Перущица

ВИЖ общините (18 общини)

Община Перущица е една от най-малките общини в Пловдивска област. На територията й освен гр.Перущица няма други населени места. Създадена е с президентски указ през 1998 г.

Една от най-големите забележителности в общината с голяма историческа стойност е Червената църква “Света Богородица”. Храмът е изграден през Ранното Средновековие (V-VI век) и е един от най-значимите и оригинални раннохристиянски базилики на Балканите, с внушителни размери за времето си.

Перущица носи името си от средновековната крепост Перистица. Смята се, че е наследник на древния град Драговец, разрушен oт турците 1364 година.

Преди векове траките са създали тук свое селище. В този район са открити 29 надгробни  могили, сред които най-известни са Духова и Банова.  В основите на Духова могила при разкопки са намерени тракийски златни колесници. Експонирани са в Историческия музей в Перущица.

В първата половина на XIX век е построена църквата “Архангел Михаил”. По време на Априлското въстание през 1876 г. в нея загиват 347 души, а градът е сринат до основи.

Тук се намира и Дановото училище, където Христо Г. Данов прилага взаимоучителния метод.

Основно място в живота и поминъка на Перущица заемат лозарството и производството на вино.

Голямата атракция за града и до днес е обичаят “Къпанки”. Той е характерен само за Перущица и е единствен на  Балканите.

Официален празник:

9 май

КОНТАКТИ:

Адрес: Гр. Перущица, 4225, ул. „Отец Паисий” №2 

Телефонна централа: 03143 /27-86

Телефон на кмет: 031432786

Факс: 03143/22-53

e-mail: perushtitsa_ob@abv.bg