Песни на древен език ще звучат във Варна

  • 12 септември 2019, 12:31
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 11249

Спектакъла „От Толедо до Пловдив“, основан на древния език ладино (старинен испански) и сефарадски песни, ще представи при вход свободен във Варна актрисата Ева Волицер. В пленарната зала на общината днес от 19 ч. публиката ще се наслади на духовното богатство на песните и приказките, съхранени и предавани от уста на уста още от времето на Мигел де Сервантес. 

С езика на изкуството проектът обогатява познанието за миграцията на евреите през XV век и хвърля светлина върху тяхната културна история. Всяка от 15-те песни в спектакъла е малка поетична картина с отпечатък от различни музикални влияния от страните, в които са живели сефарадските евреи. Прогонени през 1492 г. от Испания, те намират убежище в Пловдив, където и до днес звучи застрашеният от изчезване език ладино. 

Музикалните истории за любовта, младостта, трепетите на душата и красотата ще бъдат представени от Ева Волицер и в поетичен превод на български, а на специални екрани ще се излъчват картини на Шагал, Модилиани, Ел Греко, Цанко Лавренов. Спектакълът носи специално послание - да възроди изящния старинен език чрез гласа на актрисата. 

Ева Волицер е професор в Нов български университет и театрален продуцент. В творческата си биография има над 50 роли в различни театри у нас, както и международни участия в Израел, Австрия, САЩ и др. Като режисьор е реализирала повече от 20 спектакъла с млади актьори. В „От Толедо до Пловдив“ й партнират китаристът Христо Нейчев, цигуларят Иоан Латроватлиев и флейтистът Мартин Павлов. Сценографията и костюмите са на Яна Дворецка, хореографията - на Татяна Соколова, а мултимедийната картина е подготвена от Елена Ванева. Гастролът в морската столица се осъществява с подкрепата на община Варна и Регионалната организация на евреите „Шалом“.