Петокласник помогна на МВР да разкрие кражба на колело

  • 22 октомври 2018, 18:32
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium %d0%97%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0%be

10-годишният Златомир Захариев или като му викат Злати от Велики Преслав помогна на полицията за разкриване на кражба на детско колело, съобщиха от пресцентъра на местното звено на МВР. В средата на миналата седмица колелото било намерено и върнато на собственичката му благодарение на момчето.

Велосипедът бил откраднат в края на месец юни. Той бил на приятелка на Злати. Тогава родителите на момичето съобщили в полицията. По случая започнала проверка, образувано било и досъдебно производство

Миналата седмица Злати познал велосипеда по характерната червена рамка. Карал колело с негови приятели в града, когато забелязал момиче да кара откраднатия велосипед. Последвал момичето, за да види къде живее. „Познах колелото, защото беше на моя приятелка, с която карахме често. Откраднаха й го през лятото. Когато видях едно момиче да кара колело със същата червена рамка, веднага реших да я последвам“, обяснява момчето. Злати помолил неговите приятели, с които карали колелета да отидат с него. Докато следвали момичето претърпял технически проблем - счупил ос, но продължил пеш. Видял къде отива момичето и след това съобщил в полицията адреса, на който видял отркаднатото колело.

Унифомените веднага извършили проверка. Изяснили, че колелото било закупено от мъж в града на символична сума. При разплитането на случая станало ясно, че велосипедът е сменил няколко собственика за два месеца. Даже мъж го намерил счупено и захвърлено под един мост в града. Човекът го взел и го го продал за пет лева на родителите на момичето, в което било намерено. Те му сменили седалката и ремонтирали счупените части.

Злати е син на полицай, учи в СУ “Панайот Волов“ в Шумен. Баща му бил в чужбина, когато се обадили негови колеги, за да му кажат, че разпитват сина му в полицейското управление. Първоначално се притеснил, но когато разбрал, че синът му е помогнал и издирил изчезналото колело, се зарадвал. „Баща ми като разбра ме поздрави, и ме разпитва как и къде съм го намерил", обяснява Злати. Много съм доволен, че успях да помогна, и че върнаха колелото на моята приятелка“, допълва петокласникът.