Петрич иска кръгово кръстовище край зеленчукова борса

  • 11 август 2020, 09:33
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium 117080504 1172212903159486 2883107741765485568 o

Община Петрич настоява за изграждане на кръгово кръстовище при зеленчуковата борса на село Кърналово. За решението на този проблем местната власт си пише с АПИ от 2016 година. Целта е да се намери оптимален вариант за движението на МПС в дългосрочен план в района на тържището за плодове и зеленчуци. Първото писмо е изпратено след пътен инцидент с фатален край. Предприети са действия, свързани с маркировката и осигуряване на по-добра осветеност на кръстовището. Община Петрич на по-късен етап припомня за всички тежки пътни произшествия заради натовареността на участъка, който е част от третокласен републикански път. Шосето поема трафика и към ГКПП-Златарево на границата със Северна Македония.

Предложението е за изграждане на кръгово кръстовище, което значително ще намали рисковете за пешеходци и водачи на МПС, защото този третокласен републикански път се пресича с общинските пътища към селата Кърналово и Рупите. Освен това в района на същото кръстовище има постоянно движение на пешеходци и каруци, които отиват на зеленчуковото тържище. Факт са и нови инвестиционни намерения - модернизация и изграждане на ново разширение на Газова компресорна станция „Петрич”, към базата на която води също кръстовището при тържището на село Кърналово, предстои и изграждането на нова газова станция.

През кръстовището е и отклонението за археологически обект „Античен град Хераклея Синтика“. През последните години се изградиха още земеделски борси в този район, което допълнително натовари кръстовището. Със същото решение на проблема преди седмица излезе след заседание комисия от представители на Областно пътно управление- Благоевград, РУ-Петрич и Община Петрич. От предварителните проучвания е установено, за направата на кръгово кръстовище с параметри, съобразени със съвременните изисквания, ще е необходимо включване на части от имоти – общинска собственост. Община Петрич декларира официално съгласие кръстовището да се развие и в обхвата на части от съседни общински имоти. За изграждането на съоръжението имаше събрана подписка на жители на съседните села, която беше внесена до ресорните институции. Очаква се решението на Агенция „Пътна инфраструктура“ и МРРБ.

Снимка: Община Петрич