Петрич открива фонд за стипендии на лекари

  • 08 ноември 2018, 20:28
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium medical 563427 960 720

Община Петрич търси дългосрочно решение на проблема с кадрите в здравеопазването. Общинският съвет прие Правилник за организацията и реда на работа на общински фонд за осигуряване и подкрепа на професионално развитие на кадри в МБАЛ „Югозападна болница”. Болничното заведение бе създадено миналата година от сливането на лечебниците в южния град и в съседния град Сандански.

„Това ще е големият проблем в здравеопазването в България след 4-5 години, когато старото поколение лекари си отиде. Просто няма да има здравни работници. Има дефицит и с медицинските сестри. В цяла Европа го има този дефицит, но в България това е изключително видимо”, твърдят общински съветници в Петрич. Финансовото състояние на Югозападна болница е стабилно, но трябва да се надгражда по отношение на качеството на предлаганите здравни услуги. Затова се създава този общински фонд – да се отпускат стипендии на млади медици, които да завършат образованието си и специалността си, а след това да работят в петричката болница.

Идеята е да се започне работа още с учениците, да се промотира това образование, да се подпомагат финансово студенти още от първи курс. Те обаче ще поемат ясния ангажимент да се върнат да работят като медици в родния си град за известен период от време.