Община Петрич заема най-югозападната част на България и граничи с Гърция и Македония. Обхваща Петричката котловина, българските части на планините Беласица и Огражден и част от южен Пирин (обща площ 650 кв.км). Петрич е активно балканско и европейско кръстовище между две морета - отстои на 90 км от Солунското пристанище на Бяло море, където България има неутрален сектор за търговски обмен по Средиземно море, и на 380 км от пристанището Вльора в Албания на Адриатическо море.

Административен център на общината е гр. Петрич, наследник на античния град Хераклея Синтика, който възниква през V-IV в. пр. Хр. в подножието на планината Кожух, местността Рупите. Според историците самият Александър Македонски е бил управител на Хераклея Синтика за известно време. Предполага се, че оттук той прави първите си големи походи.

Селището е било важен елемент от отбранителната система на средновековна България. През 1014 година в този район се разиграва едно от най-драматичните сражения в българската история - битката за Самуиловата крепост и свободата на държавата. Пленени и ослепени са 14 000 български войници, но техният подвиг се превръща в символ на борбата за освобождение от византийска власт.

Един от основните туристически обекти в общината е местността Рупите - свято място, скътано в кратера на единствения в България угаснал вулкан Кожух, където бликат множество горещи минерални извори с високо съдържание на сяра.

През 2008 г. в града е открит домът-музей на пророчицата Ванга (Вангелия Гущерова). Къщата е една от най-посещаваните в Петрич.

Националният парк-музей Самуилова крепост се намира на мястото на древно отбранително съоръжение с дървена наблюдателна кула. Там в днешни времена се издигат четири пилона, от които се открива панорамна гледка към три държави - Гърция, Македония и България.

В общината са създадени и два природни резервата: “Конгура”, в планината Беласица, южно от Петрич, и “Соколата”, разположен по долината на река Лебница.

Община Петрич е домакин на Международния детски фестивал “Изгряват звезди”, където се състезават талантливи деца от страната и чужбина и на Фестивала на българската градска песен “Златен кестен”.

 

ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК:

6 май (Гергьовден)

 

КОНТАКТИ

гр. Петрич

ул. “Цар Борис III” № 24

Тел: 0745/69112

Факс: 0745/62090

petrich.bg