Пикасо - гений и демон

  • 25 октомври 2020, 09:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium pablo picasso

Пабло Пикасо, определен за най-значимия художник на 20-и век, е роден на днешната дата - 25 октомври 1881 г. Създава над 20 000 творби, включително картини, рисунки, скулптури.

Бащата на Пикасо – Дон Хосе Руис, е художник и преподавател по изобразително изкуство. Той забелязва таланта на своя син от ранна възраст и го насърчава да развива уменията си с всеки следващ ден.

Докато се обучава в Кралската академия за изкуства в Мадрид, Пабло прекарва голяма част от дните си в известния музей „Прадо”, където с часове разглежда творби на Гоя и Ел Греко.

По-голямата част от своя съзнателен живот художникът прекарва във Франция, а изкуството му се поделя условно на няколко различни периода.

Синият период се характеризира с монотонни и меланхолични творби. Това е периодът между 1901 г. и 1904 г., когато Пикасо минава през много житейски трагедии.

Губи важни хора в живота си, живее на прага на бедността и това автоматично рефлектира върху начина, по който изразява себе си чрез изкуството.

Пикасо успява да прескочи трапа на депресията по време на Розовия си период между 1904 г. и 1906 г.

Тогава художникът се запознава с бохема Фернанд Оливие, с когото има и интимни отношения. Творбите на Пикасо от този период се характеризират с повече цвят и живот.

Африканският период настъпва точно след Розовия и продължава от 1907 г. до 1909 г. Преломният момент за Пикасо тогава се случва след една изложба на творби на вече покойния Пол Сезан.

През този период Пикасо заедно със своите приятели от Парижката школа като Хенри Матис и други артисти започват да създават една вълна от скулптури, вдъхновени от африканската култура.

Кубизмът е едно от теченията, в които Пикасо се задържа за най-дълго и дори може да се каже, че не го оставя до края на живота си.

Неокласицизъм, сюрреализъм, скулптура. Пикасо се запалва по неокласицизма след едно свое пътуване до Италия през 1917 г. Една от най-значимите му творби от този период без съмнение е „Герника”, която изобразява директно, под формата гротеска, ужаса на войната.

Великият художник умира на 91-годишна възраст през април 1973 г.

Националният конкурс „Кмет на годината“ 2020 вече тече. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg.