Пилот загина край Мъглиж

  • 29 май 2019, 18:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium hang glider 1536222 960 720

Делтапланерист загина днес в района на мъглижкото село Юлиево. Инцидентът е станал преди обяд, докато пръскал лозя в полето край селото. 

Загиналият е казанлъшкият пилот и делтапланерист Румен Иванов. Той е бил изключително опитен пилот и конструктор, един от основателите на делтапланеризма в България и собственик на най-голямата фабрика за производство на делтапланери в страната.

Делтапланерът, управляван от 63-годишния Румен Иванов, пада при опит да излети. Според свидетели, двигателят на летателното средство не работел добре. Не могъл да набере височина, ударил се в дърво и паднал от около 10 метра.

Румен Иванов е много добър пилот, лети от близо 40 години, бил е председател на Казанлъшкия клуб по делтапланеризъм още преди 10 ноември 1989 г. Изключително прецизен, инструктор - пилот делтапланерист, който обучава десетки пилоти на година, казват негови колеги. 

"Иванов създава фирма за производство на ултралеки летателни апарати в Казанлък. Уважаван в професионалните среди, той се отзоваваше винаги и се включваше в различни събития от обществено значение в родния си град, обичан от съгражданите си", коментира кметът на Казанлък Галина Стоянова. 

От прокуратурата в Стара Загора съобщиха, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление за това, че при управление на въздухоплавателно средство – мото - делтапланер нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на Р. Г.И. на 64 г.

Установено е, че мото - делтапланерът е изпълнявал агрополет за наторяване на земеделски култури По делото са разпитани свидетели. В момента са провежда оглед на местопроизшествие. Иззети са документи – за техническото състояние на мото-делтапланера и други документи от фирма „А.Д.Д.“ гр. Казанлък, чиято собственост е мото – делтапланера. Назначени са експертизи – съдебно медицинска и техническа.

Разследването се провежда от Националната следствена служба – София.

Това е пореден инцидент в леката ни авиация. Последният беше в събота, когато край Ихтиман падна малък самолет и загинаха мъж и жена.

Снимката е илюстративна