"Пирамидата” край Ковил - Древна обсерватория в Родопите

  • 10 юли 2019, 19:14
  • Default profile Автор Ирина Ангелова
Medium %d0%9a %d0%a2%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%be %d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b5   %d1%81 %d0%9a%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bb

Между крумовградските села Ковил и Джанка има само няколко километра, но те изцяло са били притежание на траките. Там е скално-култовият комплекс Ковил. Мащабът му надхвърля неколкократно територията на скално-култовите комплекси като Перперикон, Белинташ, Харманкая и  Глухите камъни.

Археолозите казват, че в този комплекс има от всичко – изкуствено вкопани или разширени естествени пещери – жилища, щерни, шарапани. Има структура като тези на Харманкая, но доста по-стара. Все още няма обяснение какво е представлявал скалния комплекс до село Ковил. Не знаем кой, кога и защо е издълбал нишите в скалите, не знаем за какво са служили странните улеи по плоските камъни – може би за дегустация на вино, може би за жертвоприношения, а може би са странна картина, разкриваща контурите си само от птичи поглед. Но мистичната сила на камъка завладява душите ни и въоръжението ни.

В началото на септември 2015 г. проф. Васил Марков обяви, че на територията на скално-култовия комплекс при село Ковил, по време на археологическо теренно проучване е регистриран обект с формата на пирамида, оформена в естествените скали в местността Ак кая, където е функционирал и храм посветен на Слънцебога, датиращ от 2500 г. пр. Хр.

Структурата, оприличена на „пирамида” е висока около 15 м  и се състои от пет стъпаловидни тераси, оформени в скалата. Паметникът е ориентиран  по посоките на света и е „прилепен“ към скалния отвес, в който е изсечен, така че северната му част „прелива“ в скалния масив на самото плато.

Работната хипотеза на учените за предназначението на това съоръжение е, че се касае за изсечен храм на слънцето, една от функциите на който в древността била измерването на календарното време.