Питат видинчани коя градска забележителност да бъде осветена първа

  • 14 септември 2020, 11:32
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium stambol kapia 1

Фирма, която иска да освети безвъзмездно една от многото забележителности на Видин, чака отговора на гражданите коя да бъде тя, съобщиха от общината. С нейна помощ се организира анкета, а вече са известни първите резултати. Видинчани изразяват мнението си на сайта на общината. Те могат да избират между паметника „Бдинци“, издигнат в чест на загиналите войници и офицери от Трети пехотен бдински полк, който се намира на централния площад, паметника на скърбящия войн – една забележителна скулптура на големия творец Андрей Николов, паметника на свободата, който се намира в крайградската градина.

Най-много предложения са направени за Стамбол капия – главната порта на видинската крепост, строена от турците с отбранителна цел. Изтъкването и искат 385 души. 222 са дали предпочитания за паметника на Бдинци. По-малко гласове са събрали други знакови монументи.

Лед осветлението ще бъде направено до деня на Видин - 26 октомври. Тогава капията ще светне необичайно, а гражданите ще останат с надеждата и другите забележителности на Видин да бъдат показвани и нощем по същия начин.