Платформи пазят щъркеловите гнезда в 8 общини в Североизтока

  • 19 март 2018, 18:33
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium %d1%89%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b5%d0%bb%d0%b8

Екипите на „Електроразпределение Север“ от „Енерго-Про“ приключват  инсталирането на платформи за гнезда на белия щъркел. Традиционно то се извършва в периода преди пролетната миграция по електрическите стълбове по проект, координиран с Българското дружество за защита на птиците.

Платформите имат за цел да предпазят щъркелите от попадане под напрежение, да предотвратят запалването на гнездата им, както и да гарантират непрекъснато електрозахранване на абонатите в близките населени места. Обезопасителни съоръжения са монтирани по стълбовете  в общините Попово, Търговище, Омуртаг и Опака в област Търговище, в община Ветово в област Русе, в общините Долни чифлик и Аврен в област Варна и в община Добрич, съобщиха от „Енерго-Про“.

През територията, обслужвана от компанията, по-специално по бреговата ивица на Черно море, преминава вторият по големина европейски миграционен път на птиците Виа Понтика. Този маршрут до Африка и обратно се използва два пъти годишно от близо 80% от популацията на бели щъркели в Европа. Монтажът на платформи от екипи на електроразпределителната компания се провежда до пролетния прелет на птиците, след което се подновява след есенната им миграция на юг.