Платформи пазят щъркеловите гнезда в 8 общини в Североизтока

  • 19 март 2018, 18:33
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium %d1%89%d1%8a%d1%80%d0%ba%d0%b5%d0%bb%d0%b8

Екипите на „Електроразпределение Север“ от „Енерго-Про“ приключват  инсталирането на платформи за гнезда на белия щъркел. Традиционно то се извършва в периода преди пролетната миграция по електрическите стълбове по проект, координиран с Българското дружество за защита на птиците.

Платформите имат за цел да предпазят щъркелите от попадане под напрежение, да предотвратят запалването на гнездата им, както и да гарантират непрекъснато електрозахранване на абонатите в близките населени места. Обезопасителни съоръжения са монтирани по стълбовете  в общините Попово, Търговище, Омуртаг и Опака в област Търговище, в община Ветово в област Русе, в общините Долни чифлик и Аврен в област Варна и в община Добрич, съобщиха от „Енерго-Про“.

През територията, обслужвана от компанията, по-специално по бреговата ивица на Черно море, преминава вторият по големина европейски миграционен път на птиците Виа Понтика. Този маршрут до Африка и обратно се използва два пъти годишно от близо 80% от популацията на бели щъркели в Европа. Монтажът на платформи от екипи на електроразпределителната компания се провежда до пролетния прелет на птиците, след което се подновява след есенната им миграция на юг.

 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!