Община Плевен е разположена в Северна България, в сърцето на Дунавската равнина, което определя значението й като важен административен, икономически, транспортен и културен център.  В състава й са включени 25 селища. Плевен е седмият по големина град в България. Освен на общината, той е административен и стопански център на област Плевен.

Първото трайно селище по тези земи е било тракийско и е възникнало в средата на I хил. пр.Хр. В началото на новата ера римляните основават антично селище, което наричат Сторгозия. Крепостта е пазела важния път Ескус (с. Гиген) - Филипополис (Пловдив). Един от най-ценните археологически паметници от това време е раннохристиянската базилика от IV век, втората по големина в България след царската базилика в Плиска.  На север от Сторгозия славяните основават изцяло ново селище, като му дават името Плевен (от “плевел”). По-късно двете населени места се обединяват и за първи път се споменават като Плевен през 1266 г.

Плевен става световноизвестен по време на Руско-турската освободителна война, когато градът е арена на най-важната битка между двете армии, решила изхода на войната.  През 1977 г., в чест на 100-годишнината от освобождението на Плевен, е построен паметник-музей “Плевенска епопея 1877 г.”, известен още и като Плевенската панорама.  На самото бойно поле е изграден парк-музей “Скобелев”. В памет на загиналите е издигнат параклисът мавзолей “Св.Георги Победоносец”.

Регионалният исторически музей е един от най-богатите в страната. Създадена е постоянна експозиция - зала за голямата оперна прима Гена Димитрова, родена в село Беглеж.

На юг от Плевен се намира парк “Кайлъка”, който е обявен за защитена местност. Разположен е в карстовата долина на река Тученица. В каньона на реката живеят голям брой растителни и животински видове, някои уникални за България и Балканския полуостров. В парка се намират летният театър на Плевен, единственият в България Музей на виното, развалините на крепостта “Сторгозия”, както и 3 малки язовира.

Един от най-красивите обекти в Плевен е Водната каскада - най-голямата на Балканския полуостров.

Най-старата запазена църква в града е “Свети Николай”, построена в 1834 г. на мястото на малък параклис от времето на Втората българска държава. Иконостасът е дело на майстори от Тревненската резбарска школа.

Освен музеите, галериите и читалищата, за развитие на културата в общината допринасят Плевенската филхармония, Северняшки ансамбъл за народни песни и танци, Общински духов оркестър.

Официален празник:

15 май

КОНТАКТИ:

Адрес: пл. "Възражане" № 2 5800, Плевен
Телефон централа: 064 881 200
Факс: 064 844 230
e-mail: mayor@pleven.bg