Плевенска гимназия иска да носи името на Димитър Димов

  • 25 октомври 2020, 15:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium picture14

Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен иска да се преименува на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов". Такова писмено предложение ще бъде изготвено до министъра на образованието и науката, а решениетовлиза за обсъждане тази седмица в комисия в Общинския съвет.

„Предложението училището да носи името на един от най-обичаните български писатели предстои да бъде разгледано първо от колегите в ПК по „Образователна политика и читалищна дейност“, след което и на заседание на Общинския съвет в края на този месец“, информира във връзка с предложението Мартин Митев, председател на местния парламент.

Справка в годините назад показва, че с решение от март 1992 г. на Общински съвет - Плевен, тогавашното СОУ „Васил Каравасилев" е било преименувано в Гимназия с преподаване на чужди езици. С писмо от септември 2016 г. на началника на РУО - Плевен, Община Плевен е уведомена, че след 01.09.2016 г., съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен продължава да осъществява дейността си като Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици.

С писмо до кмета на Община Плевен настоящото ръководство на учебното заведение е внесло преписка, в която от името от Педагогическия съвет и на всички преподаватели се изразява желанието името на училището да бъде променено в Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов".

„Желанието на всички учители е гимназията да има свой патрон, което е традиция в българската образователна система. Промяната е с цел и отличаване на Плевенската гимназия с конкретно име от другите профилирани гимназии с изучаване на чужди езици. В унисон с българските образователни традиции е въпрос и на свързване на училището с определена личност, която да бъде и патрон на училището“, се посочва в писмото от преподавателския екип.

Предстои Общинският съвет на Плевен да обсъди предложението и да гласува своето решение по него, допълват от общината.

Националният конкурс „Кмет на годината“ 2020 вече тече. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!