Пловдив е сред любимите места на чуждестранните туристи

  • 12 юли 2014, 09:25
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53abc7bac2209

Посещенията на чуждестранните туристи в Пловдив се е увеличило значително за последното полугодие. Според официалните данни през април потокът от чужди туристи е довел до почти 50% увеличение на приходите в сравнение с предходния месец и над 54% в сравнение със същия период на миналата година.Това нарежда градът на трето място в страната след София и Варна.

"За първите 6 месеца на тази година се отчита средно 25 % ръст на приходите от туризъм. Туристи от 47 държави са посетили Пловдив само за един месец потвърди директорът на ОП "Туризъм" Димитър Лазаров, цитиран от "Дарик".


По думите му за добрите резултати са оказали ефект, както презентациите на Пловдив на международни туристически форуми и в най-популярните световни гидове, така и регулярните срещи на туроператорите, които се провеждат в града.


От чужбина най-многобройни са туристите от Турция и Германия, следвани от Италия, Франция, САЩ и Русия.


Несъмнено най-атрактивни за чуждите туристи и гостите на града са известните със своята забележителна архитектура обекти от първите векове на новата ера - времето когато Филипопол е бил един от най-големите градове в Античния свят.


Освен Античния театър, който е най-уникалната открита сцена в България, до дни туристите и гостите на града ще могат да се потопят и в атмосферата на големите спортни състезания и гладиаторските борби на Римския стадион, който ще бъде официално открит след втория етап от реконструкцията му.


Атракция за туристите са и разкопките на Главната, където вече може да се наблюдава в реално време работата на археолозите по разкриването на древния Форум на града.


* Още новини от Пловдив четете тук.