Пловдив посреща най-престижния винен конкурс в света

  • 27 април 2016, 12:56
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5e50d689fd

Повече от 200 български вина ще участват в Concours Mondial de Bruxelles, което е рекорд 23-годишната история на Световното по вино.


Престижната надпревара започва на 29 април в Пловдив. За официалното откриване в Международния пловдивски панаир се очакват министри, кметове, посланици, голяма делегация от Китай и представители на винения елит, сред които и сомелиерът на най-добрия ресторант в света. Специално за откриването от Брюксел пристига Томас Костенобъл, директор на Concours Mondial de Bruxelles от над 20 години.


320 сомелиери, членове на винаро-лозарски асоциации, търговци от специализирани магазини и големи вериги и журналисти от 55 държави в света ще пристигнат в Града на тепетата още на 28 април за семинар за типичните български сортове вино.


Международното жури, сред които и 40 българи, ще оценява над 9000 вина от цял свят в продължение на 3 дни. Всяка сутрин от 29 април до 1 май включително журито ще дегустира вината. За 29 и 30 април следобед са предвидени посещения на български изби в района, а на 1 май гостите ще разгледат забележителности в Пловдив.


Община Пловдив организира 9 тура из града с богата програма. На 1 май на обяд, последният ден от конкурса, ще бъде обявена следващата страна - домакин на Concours Mondial de Bruxelles. На 2 и 3 май в рамките на следконкурсната програма водещи световни журналисти ще разгледат изби в Северозападна и Югоизточна България.


"Интересът към страната ни е рекорден", споделя Меглена Михова от Probegex, официалния партньор на конкурса за България. По думите й за следконкурсните посещения на изби обикновено са се записвали десетина души, сега са над 50. "Огромна полза за България е домакинството на винения мондиал. Без него целият този световен елит не би дошъл в страната ни. Българските производители имат шанса да представят своите вина и за броени дни да създадат контакти с реномирани специалисти от цял свят", категорична е Михова.


През 2015 г. 42% от участвалите в Concours Mondial de Bruxelles български мостри са получили награда. Резултатите от конкурса в Пловдив тази година ще бъдат обявени след средата на месец май 2016-а. Медалите ще помогнат както на любителите, така и на специалистите да се ориентират кое е най-доброто и най-модерното в света на виното.


Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. 23-ото издание в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с Община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара.