Пловдив с награда за образование

  • 21 декември 2020, 13:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 3p1a2889

Пловдив получи заслужена награда в традиционната кампания „Най-добрият град за живеене" на Дарик радио.

Тя бе връчена от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев на зам.-кмета на Община Пловдив Стефан Стоянов. Награждаването се състоя дистанционно.

Пловдив има 52 общински училища, 17 професионални гимназии и 4 частни учебни заведения и едни от най-престижните университети в страната.

В тях учат близо 44 000 ученици и 34 000 студенти. Дуалното образование е сред водещите приоритети на общината, защото градът е център на най-голямата и бързо развиващата се индустриална зона в страната.

„Представете си, че само след година-две повечето завършващи ученици ще имат базови дигитални и меки умения. Те ще ползват свободно електронна поща и основните компютърни приложения, ще знаят как да използват Интернет за учене и за работа, ще имат умения да презентират и да работят в екип. Това би било огромно предимство за българската икономика само след няколко години, когато тези млади хора започнат своя професионален път". Това заяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов при приемането на наградата. Той подчерта, че наградата е и признание, че Пловдив успя да привлече Първия международен научен център в България – „Планта СИСТ", който се финансира директно от Европейската комисия и от нашата държава с близо 30 млн. евро. 

Тази година по инициатива на кмета Здравко Димитров беше подписан Меморандум за взаимопомощ между пет пловдивски висши учебни заведения и Община Пловдив. Целта е развитие на сътрудничество в областта на образователните, научни, културни и спортни обмени.