Пловдив става град на пешеходци

  • 16 октомври 2014, 15:42
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54290752c317c

Пловдив ще стане град на пешеходците, след като се присъедини към първата в Европа Мрежа на пешеходните градове – EUWALKNET.


Тя е създадена с цел да насърчи физическата активност сред по-възрастните жители на Стария континент, като по този начин им помогне да преодолеят негативните последици от остаряването.


Другата полза е, че градовете, които се включат в мрежата разработват съвместни проекти, организират семинари и обменят знания и добри практики помежду си. Активни участници в EUWALKNET са градове като Флоренция, Дрезден и испанската столица Мадрид. Поканата за присъединяване към Пловдив дойде скоро, след като тук бе открита напълно обновената пешеходна зона, която е най-дългата в Европа. Зоната за пешеходци е с дължина 1750 метра, което е с 50 метра повече от досегашния рекордьор Копенхаген.


Предложението за присъединяване на Пловдив към пешеходните градове ще бъде внесено за одобрение в Общинския съвет от кмета Иван Тотев, който съобщи, че участието в мрежата не изисква влагане на финансов ресурс.