Пловдив ще стопанисва базиликата на Филипопол

  • 19 декември 2020, 12:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%95%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%81%d0%ba%d0%b0 %d0%b1%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b01

От началото на следващата година Община Пловдив става стопанин на Епископската базилика на Филипопол като обектът на този етап все още е държавна собственост.

За това се споразумяха кметът Здравко Димитров и изпълнителният директор на Фондация „Америка за България"  Десислава Тальокова в онлайн среща днес. В нея се включиха също зам.-кметът по култура Пламен Панов, зам.-кметът по общинска собственост арх. Невена Балчева.

Здравко Димитров поиска да бъдат уточнени конкретни срокове за последните стъпки, преди обектът да бъде предоставен за управление на ОИ „Старинен Пловдив". До края на годината Общината ще подаде официално писмо, с което изразява готовност от 1 януари 2021 г. да поеме разходите за заплати и консумативи, които досега се плащаха от фондацията. През януари ще  бъде подготвена и цесия, с която Община Пловдив ще придобие археологическият обект, изграден със средства от Фондация „Америка за България".

Същинското влизане във владение на Епископската базилика ще стане, след като от Министерството на културата предоставят на Община Пловдив собствеността на сградата. Всички документи вече са изпратени в министерството. Арх. Невена Балчева поясни, че на този етап на Община Пловдив са прехвърлени за управление археологическите находки в базиликата. Договорът е в сила от 2015 г., като срока му изтича през 2025 г.