Пловдивчани избират топ забележителностите на града си

  • 25 юли 2016, 10:49
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 8a04 a7b6

От днес пловдивчани могат да гласуват в анкета, която цели да определи най-големите забележителности в града. Допитването ще продължи близо месец и се организира от сдружение „Пловдив-най-старият жив град в Европа”, съобщава TrafficNews.bg.


Проучването ще се проведе посредством пряко допитване до гражданите, осъществено от анкетьори-доброволци, които ще са облечени с отличителните тениски и шапки на сдружението. Организаторите са си поставили за цел улесняване на множеството очаквани посетители в града на тепетата, след като втория по големина български град спечели титлата „Европейска столица на културата – 2019”.


Определените от пловдивчани исторически обекти ще бъдат отбелязани със „Знак за древността”. Така те ще се превърнат в атрактивни туристически точки, които гостите на Пловдив да посетят, запознавайки се с историята и културата на най-древния жив град в Европа. Сред фаворитите са Античният театър, Римският стадион, Гребният канал, Цар Симеоновата градина, Хисар Капия, Одеон, Античният форум, Небет Тепе, Етнографският музей, Архитектурен комплекс „Капана”, Сахат тепе - Часовниковата кула, Пловдивски панаир, Паметникът Альоша и други.


„Бихме искали, като културна столица на Европа през 2019-та година, да подготвим града си за огромния международен интерес, който очакваме. Отбелязвайки най-атрактивните исторически обекти със „Знак за древността”, ние ще акцентираме върху важното значение на Пловдив за историческото развитие на континента.


Заедно с това ще работим за развитието на духовните ценности, културата и изкуството, науката и спомагането за утвърждаването на града ни, като културна столица на Европа.


Предвиждаме поредица от събития, които да разкрият красивата история на Пловдив, като едновременно с това очакваме подкрепата на сдружения, развиващи сродна дейност, както и от страна на Общинска администрация, Пловдив.” – заяви председателят на Управителния съвет на СНЦДОП „Пловдив-най-старият жив град в Европа” Любомир Костов. На сайта на дружеството, създателите на инициативата припомнят някои от най-важните моменти от историята на древния град.


За великолепието на Пловдив основна роля са играели огромният стадион, амфитеатърът, баните и на първо място римският преаториум. Това била резиденцията на императорския управител на провинция Тракия, както и мястото, където отсядал императорът при посещенията си в града.


Кой от всички исторически обекти ще бъде посочен от пловдивчани като най-значим, кой е най-атрактивен и кои места в най-стария жив град в Европа ще бъдат обозначени със „Знак за древността” ще стане ясно в края на месец август, когато ще бъдат анализирани и оповестени резултатите от анкетата.


Източник: Trafficnews.bg